Gazdaság

LONDON, DIANA – Sínen vannak

Minden jel arra mutat, hogy az októberben kényszerszünetre ítélt Diana Investment befektetői hozzájutnak pénzükhöz és értékpapírjaikhoz, ráadásul ezúttal nem a Befektetővédelmi Alapon (Beva) keresztül. A múlt héten ugyanis az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) által kiírt pályázaton a Diana Investment megbízásos ügyfélállományát átvette a Concorde Értékpapír Rt., ezek az érintettek két héten belül már hozzájuthatnak részvényeikhez és pénzükhöz. A lapértesülések szerint a Diana 3 ezernyi ügyfeléről és a hozzájuk kötődő 2,2 milliárd forintnyi befektetésállományról van szó, ám a vételárat üzleti titokként kezelik a felek.

Több forrásból megerősített híreink szerint az ügyfelekért minimális, néhány milliós, vagy tízmilliós összeget fizetett az átvevő cég. Ennek ellenére lesz pénz a Dianánál maradt portfóliós ügyfelek kárainak kiegyenlítésére. Az ő befektetéseikre hozamgaranciát vállaltak, ám sok esetben az eredeti tőkét sem közelítette meg a számlán lévő pénz. Az ÁPTF-től kapott információ szerint a jövő hét elején közzéteszik az ügyfélátvételt engedélyező határozatot, ám már ma is biztosnak látszik, hogy e befektetők teljes egészében visszakapják pénzüket és értékpapírjaikat, a Bevára nem lesz szükség.

Az augusztus végén felfüggesztett London Bróker esetében szintén biztatóak a fejlemények, hiszen immár hivatalosan, a felügyelet részéről is megerősítették, hogy a már egy ideje emlegetett svájci-izraeli befektető szándéknyilatkozatot írt alá a cég megvásárlásáról, illetve a tőkeemelésről. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik