Gazdaság

TVK – Olajozás előtt

A TVK igazgatósága a Mol kezdeményezésére január 27-ére hívta össze a társaság közgyűlését. Az olajtársaság már két hónapja bejelentette, hogy közel 20 százalékos részesedést szerzett a TVK-ban és kilátásba helyezte, hogy részarányának megfelelően igazgatósági helyeket igényel a cég vezető testületében.

A tiszaújvárosi társaság menedzsmentjének tájékoztatása szerint a rendkívüli közgyűlés napirendi pontjait a hivatalos meghívóval együtt későbbi, a törvény által meghatározott időpontban teszik közzé. Ennek ellenére minden érdekelt biztosra veszi, hogy a legfontosabb napirendi pont a vezető testületek Mol-igények szerinti átalakítása lesz. Elemzők úgy vélik, a közgyűlésen különösebb meglepetésre ezzel kapcsolatban nem kell számítani. A tulajdonszerzés bejelentése és a közgyűlés összehívása között eltelt hosszú idő ugyanis arra enged következtetni: a háttérben közben valamifajta megegyezés született a fő tulajdonosok – a Mol, valamint a részvények körülbelül 25 százalékát birtokló Croesus és a korábbi közgyűlésen a vele együtt szavazó Templeton – között. Egyes híresztelések szerint a Mol az elmúlt két hónapban folytatta részvényvásárlásait és jelenlegi pakettje meghaladja a 25 százalékot is. Mások úgy tudják, a részvényeitől a mai áron megválni nem kívánó Croesus is 5-6 százalékkal növelte részesedését az elmúlt időszakban.

A TVK közleménye szerint a vegyipari cég igazgatósága támogatja a két társaság közötti kapcsolat elmélyítését, a többi részvényes érdekeinek védelmében azonban garanciákat szeretnének arra, hogy a Mol befektetői és beszállítói szerepe ne keveredjen össze. Várkonyi Gergely, az ING Barings londoni elemzője szerint sok érv szól a petrolkémiai üzletágat is megcélzó Mol és a szintén erre a területre koncentráló TVK szorosabb együttműködése mellett, de a két tőzsdei társaság összeolvadását vagy egyesítését a közeljövőben nem tartja elképzelhetőnek.

Jövőre a TVK nettó eredményének jelentős bővűlésére számítanak az elemzők. A növekedés egyrészt a végtermékárak – várhatóan az olajárak csökkenése mellett bekövetkező – emelkedésének, másrészt az elmúlt évben végrehajtott kapacitásbővítéseknek nyomán várható. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik