Gazdaság

PRÍMAGÁZ – Felvásárlás?

A tartályos gázt értékesítő társaság részvényeinek kurzusa 24,78 százalékkal emelkedett az utóbbi pár nap alatt. A háttérben a francia Prímagaz-csoport részvényeire tett újabb – a korábbival megegyező árfolyamú – vételi ajánlat és a bejelentett kivezetési szándék áll. Ezzel valósággá válik az a sokak által régóta előrevetített állapot, hogy a Prímagáz Hungária Rt. lesz az egyetlen tőzsdén szereplő társaság a holland SHV Holding érdekeltségi körében. A párizsi tőzsdéről való kivezetés mindenesetre azt látszik alátámasztani, hogy az SVH üzletpolitikájába nem tartozik bele a tulajdonában szereplő társaságok tőzsdei szerepeltetése. Így érthető, hogy a magyar spekulánsok miért bíznak egy lehetséges jövőbeni felvásárlásban és a részvények kivezetésében. Szemmelveisz Zoltán vezérigazgató ugyanakkor lapunk kérdésére elmondta, hogy a tulajdonosokkal a mai napig semmilyen megbeszélést nem folytattak e témában.

Piaci megfigyelők véleménye szerint akkor sem várható, hogy a december 10-i igazgatósági ülésen a tranzakció elindítására sor kerülne, ha ténylegesen ki is szeretné vezetni a magyar érdekeltség részvényeit a holland tulajdonos. Valószínű ugyanis, hogy előbb a Franciaországban megkezdett kivezetés befejezésére kerül sor.

Az árfolyamok jelentős növekedése egyébként jótékony hatással lehet a magyar Prímagáz pénzügyi eredményeire, hiszen 3,6 százalékban birtokol a vállalat saját részvényeket, mely papírok értéke – figyelembe véve a 600-700 forintos árfolyamfelfutást – közel 100 millió forinttal emelkedett a napokban. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik