Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Enyhe kockázatok

Fél éven belül a részvénypiac további jelentős emelkedését várja Tamás Gábor részvényelemző. A magyar piac iránt az utóbbi hetekben ismét felerősödött a külföldi befektetők bizalma, és ez, valamint a kibocsátóktól 2000-ben várható eredményjavulás a jövő év elején erőteljes emelkedést hozhat a részvénypiacon, illetve további hozamcsökkenést az állampapírok terén. A portfólió feltöltésénél javasolt az óvatosság, mert az Y2K probléma hatásai egyelőre kiszámíthatatlanok. A szakértő szerint az alapkezelők többsége felkészült az esetleges tőkekivonásra, így pánikszerű eladásokra nem kell számítani a világ tőzsdéin, de egy kisebb visszaesés “benne van a pakliban”. Kockázatot jelenthetnek még – de már inkább politikai értelemben – az év végi oroszországi választások.

Az állampapíroknál nagyobb súlyt kaptak a 2-5 éves kötvények. A jövő év elején az infláció markáns csökkenése javítani fogja a hangulatot.

A részvények között a legnagyobb bizalmat ezúttal a Mol kapta. Igaz, a gázár-képlettel kapcsolatos bizonytalanság továbbra is érezteti hatását, ám ennek megszűnése esetén (természetesen az emelés mértékének függvényében) az olajrészvény teljesítménye meghaladhatja a BUX-indexét. A Richternél szintén viszonylag nagy a kockázat, ám az orosz gazdaság stabilizálódására is nagyobb most az esély. A Démász jó osztalékhozamának köszönhetően került a portfólióba. A cég – fejlődő piaci társainál kisebb kockázata, illetve Magyarország úgynevezett konvergáló országi státusa miatt – egyre kisebb diszkonttal foroghat a jövőben a nyugat-európai áramszolgáltatókhoz képest. A Danubius beemelését a hatékonyság várható további javulása és a 2000. évhez köthető idegenforgalmi fellendülés indokolja. A Zwack likviditása ugyan minimális, de osztalékhozama kimagaslóan a legkedvezőbb. Az alapanyagárak növekedése kedvezőtlen a Pannonplastnál, de ez a végtermékek árában is érvényesíthető, így az árbevétel és az eredmények jövő évi jelentős javulása várható. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik