Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Se bika, se medve

A hossznak egyelőre ugyan vége szakadt, de erőteljes korrekcióra sem került sor az utóbbi napokban.

Sokan számítottak arra, hogy november közepe táján, köszönhetően a harmadik negyedéves gyorsjelentéseknek, lényeges árfolyamváltozások indulnak be a Budapesti Értéktőzsdén. Az utóbbi napok azonban erőteljesen rácáfoltak erre a vélekedésre, a friss vállalati számok ugyanis kevés kivételtől eltekintve nemcsak hogy a BUX értékét nem mozgatták meg lényegesen, de még csak egy-egy részvény árfolyamát sem. Csupán két kivétel erősítette a szabályt. A Mol, amely hétfőn a nap elején a vártnál jóval szebb számok hatására meredeken emelkedett, illetve a Synergon, amely viszont szinte a padlóra került a gyorsjelentés napján.

Rövid távon elsősorban persze a jól ismert tényezők határozhatják meg az árfolyam-alakulást a pesti börzén is: részben az amerikai fejlemények (a Fed lapzártánk után tartotta ülését), részben pedig az ezredfordulós dátumváltás miatti kivárás. Az utóbbival kapcsolatban egyelőre nemhogy pániknak, de még jelentős keresletcsökkenésnek sincs nyoma. Így mindinkább erősödik azoknak a tábora, akik szerint az Y2K probléma elmúltával megnyílhat az út az erősödés előtt. Szintén ilyen irányban hatnak egyébként az utóbbi hónapokban rendre javuló hazai makroadatok. Rövid távon némi pluszkeresletet generálhat továbbá a hét közepén induló tőzsdei road show is.

Szintén csökkent a csehországi akvizíciót a napokban bejelentő Danubius árfolyama. Tovább drágultak viszont a vegyipari részvények. A ciklus megfordulásában bízó befektetők vásárlásai következtében 8000 forintig emelkedett a BorsodChem és 4080 forintig a TVK árfolyama. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik