Gazdaság

KÖNYVISMERTETÉS – Részvénypiaci kiskáté

Magyar Részvények Könyve 1999., 228 oldal; A Budapesti Értéktőzsde és a Bank & Tőzsde közös kiadványa, 1999.; Ára 3696 forint.

Immár negyedik alkalommal jelent meg a tőkepiaci befektetők körében mindig is méltán népszerűnek számító Magyar Részvények Könyve (az angol nyelvű változat címe: Company Fact Book) elnevezésű kiadvány, amely a tőzsdén jegyzett társaságok legfontosabb adatait tartalmazza, 1999. szeptemberi állapot szerint. A színvonalas kötet a Bank & Tőzsde hetilap és a Budapesti Értéktőzsde közös gondozásában jelent meg, 228 oldalon.

A könyv esztétikailag is szépre sikeredett, a fejlődés e téren évről évre egyenletes. A kötet gyakorlatilag két részre, a félszáz oldalas bevezetőre, valamint a 66 tőzsdei, és az 5 tőzsdén kívül maradt kibocsátó bemutatására bontható. Ez utóbbiak részletes adatai között megtalálható a cégek jól összefoglalt története, az egyes társaságok részvénykibocsátásai, a részletes mérleg- és eredményadatok (az 1996-1998-os időszakra vonatkozóan). Emellett megtudhatjuk, kik a tőzsdei cégek főbb tisztségviselői, s az utóbbi másfél év változásait is nyomon követi a kötet. A területen dolgozó szakemberek mellett a magyar tőzsde iránt érdeklődő befektetők képet kapnak a társaságok tavalyi tevékenységéről, valamint idei és távolabbi terveikről is. Egyébként itt érhető tetten a könyv egyetlen komoly problémája, a naprakészség hiánya: több adat júniusi állapotot tükröz. A szinte folyamatosan változó piac évente megjelenő tükörképétől nyilván túlzás is lenne napi aktualitást elvárni, de talán negyedévente valamilyen frissítéseket tartalmazó füzet elkelne a könyvhöz.

Az idei kiadásban is nagy hangsúlyt kap a tőkepiac és a makrogazdaság jelenlegi helyzetének bemutatása, az események értékelése, a szabályozási környezet felvázolása, ami “kötelező olvasmánnyá” teszi a kötetet mindenkinek, aki munkája révén e piachoz kötődik. A bevezető részben részletes ismertetők szólnak továbbá a Budapesti Értéktőzsde felépítéséről, az indexekről, a határidős termékekről, a börzére lépés feltételeiről, a könyvvizsgálatról. Emellett alapos és informatív grafikonok, táblázatok is segítik az eligazodást. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik