Gazdaság

SZUPERFELÜGYELET – Homályos pontok

Törvénytervezet készült az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF), az Állami Biztosításfelügyelet (Ábif), valamint az Állami Pénztárfelügyelet összevonásáról. Ennek parlamenti jóváhagyása esetén a már többször szóba került, ám eleddig elvetett pénzügyi szuperfelügyelet akár a jövő esztendő első napjától megkezdhetné működését. Az új intézmény függetlenségét illetően azonban a szakemberek és az érintettek egyaránt némi fenntartással viseltetnek, hiszen még azt sem lehet biztosan tudni, vajon az a kormány, vagy a pénzügyminiszter ellenőrzése alá tartozna-e.

Asztalos László, az Ábif elnöke teljes mértékben támogatja az összevonást, amennyiben az szakmai, morális, politikai és anyagi megerősödést jelent. Éppen ellenkező véleményének ad hangot állásfoglalásában a Pénztárszövetségek Fóruma, amely – a nagy nyugdíjpénztárakat kivéve – a szféra legtöbb tagját tömöríti. Vélekedésük szerint az összevonás helytelen, az a pénztárak háttérbe szorítását vonja maga után. Az állásfoglalás szerint összevonás helyett a kooperációt kellene részletesebben szabályozni, és az Állami Pénztárfelügyeletet oly módon megerősíteni, hogy az a pénztárak működéséhez kapcsolódó, vagy éppen azokat alapító társaságok területére is “átnyúlhasson”.

Pénzügyi körökben úgy hírlik, a szuperfelügyelet elnöke Szalkai István, az ÁPTF jelenlegi elnöke lenne. Ám, az még szintén homályos pont a tervezetben, vajon egy alelnökkel működne a szervezet, vagy minden területet – a bankszektort, a tőkepiacot, a biztosítókat, a pénztárakat – külön-külön alelnökre bíznának. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik