Gazdaság

E. Z. S. MUSIC – EGYÉNI VÁLLALKOZÁSBAN – Nyakkendő nélkül

Erdélyi Zsolt a nulláról indult, de mer kockáztatni, s ahogy vállalkozása fejlődik, egyre nagyobb tétekben játszik. A zenei kiadó tulajdonosa immár nagy neveket is meg kíván nyerni.

Előfordult, hogy Erdélyi Zsolt telefonon bejelentkezett egy cégnél, mert ígéretesnek látta az együttműködést, ám a társaság igazgatója nem akart vele leülni tárgyalni. Aztán amikor nagy nehezen mégis kapott időpontot, s megjelent hosszú hajú, farmernadrágos srácként, látszott: már bánják, hogy végül igent mondtak. Azóta azonban a többségük már másképpen vélekedik.

Erdélyi Zsolt egyéni vállalkozó, aki 1997-ben a kelet-magyarországi régióban megnyerte az Életpálya Alapítvány által meghirdetett “Az év fiatal vállalkozója” pályázatot, soha sem ment a szomszédba egy kis rámenősségért. Ezt egyik barátja, Tóth Tamás is igazolja, kiemeli azonban korrektségét is. “Semmilyen tőkéje nem volt, a nulláról indulva jutott el a mostani szintre, amikor évente több tízmillió forintos forgalmat bonyolít le” – fűzi hozzá.

Erdélyi Zsolt Debrecenben él. Mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett, majd technikumot is végzett, azt követően a Városgazdálkodási Vállalatnál helyezkedett el. Igazából azonban akkor is a rock szerelmese volt, hobbiból rockzenei kiadványt is készített, Metal Mirror címmel. A lap fejlődött, s Erdélyi Zsolt a negyedéves periodikának köszönhetően állásajánlatot kapott egy helyi lemezkiadótól. “Ez az életem, nem hagyhattam ki a lehetőséget” – mondja az agilis fiatalember.

A cég viszont nem működött jól, másfél év után bezárt. Erdélyi Zsolt mégis szerencsésnek tartja ezt az időszakot, mert megtanulta, miként nem szabad csinálni a műfajt. A bukott társaság egyik tulajdonosa, egy építési vállalkozó azonban létrehozta a K&E Recordsot, s Erdélyit is alkalmazta. “Másfél év múlva külön váltunk, mert az alapító, idősebb úr lévén, nem tudta felvenni a fiatalos pörgést. Akkor, 1997. február elsején E. Z. S. Music néven beindítottam saját vállalkozásomat” – emlékszik vissza az üzletember. Addigra már jó néhány, a CD-készítéshez szükséges társaságot – zenekart, nyomdát, stúdiót – ismert, így ezzel a háttérrel mindent magára vállalhatott, az előadóval való szerződéskötéstől a lemezek üzletekbe juttatásáig.

A CD-piacot szinte mindenki telítettnek tartja, Erdélyi Zsolt azonban másképpen vélekedik: “Az élelmiszerpiacról sem lehet azt mondani, hogy mára kialakult volna, hiszen a bevásárlóközpontok térhódítása óriási változásokat hoz. Én már jó ideje tudom, hogy a még meg sem nyitott West End City Centerben hol fogják árusítani a termékeimet.”

A rockrajongó fiatalembert nem bolondította meg ez a szerelem: ma már nem az érzelmei, hanem a piaci igények vezérlik. Olcsóbb kiadványokkal is foglalkozik, mert a bevásárló központokban ezekre mutatkozik a legnagyobb kereslet. Másik fő tevékenysége a cégek által rendelt promóciós CD-k és videokazetták készítése. Az E. Z. S. Music már eddig is olyan cégeknek szállított, mint az OTP, a Rossmann, az HBO, az Otto Katalógus-áruház vagy a Johnsson&Johnsson. Erdélyi Zsolt mindeddig középmezőnybeli rockbandákkal dolgozott együtt. Úgy véli, vállalkozása jövőre éri el azt a szintet, hogy neves zenészekkel is szerződést köthessen illetve tehetséges zenészek befuttatásával is megpróbálkozhasson. “Mer kockáztatni, olyasmikbe is belemegy, amikre kevesen vállalkoznának. Ugyanakkor megfontolt, s a kettő között nincs ellentmondás, mert eddig bejöttek a számításai – jellemzi partnerüket Auerbach Ákos, a Music Dome Kft. értékesítési vezetője.

A debreceni vállalkozó nyakkendője sohasem áll ferdén, ilyen holmit ugyanis nem hord. “Sajnos van, akinek ez nem tetszik, pedig az üzleti döntések során nem annak kellene számítania, hogy a lehetséges partner milyen kocsival jár és hogyan öltözködik. Szerintem ez felületességet takar.”

ERDÉLYI ZSOLT 29 éves, az érettségi után három évig a debreceni Városgazdálkodási Vállalatnál dolgozott, majd a Cebus Kft. kereskedelmi és reklámtevékenységét irányította.

Ezt követően a K & E Records ügyvezetője lett, 1997-től egyéni vállalkozásban működteti az E. Z. S. Music nevű lemezkiadót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik