Gazdaság

MEZŐGÉP – 2001-re dupláznak

Újabb autóalkatrész-gyártási beszállítói szerződést írt alá a közelmúltban a kiábrándító féléves eredményeket közlő Mezőgép Rt. A szeptember végén nyilvánosságra hozott üzletkötés alapján az orosházi cég 2000 második félévében kezdi meg a féknyergek gyártását az autóalkatrészek piacán jól csengő nevű brit LucasVarity számára. Ennek a megrendelésnek a beruházásigénye a becslések szerint negyedmilliárd forint lesz, a 2001-es felfutást követően viszont évente mintegy 5 millió márkás (mai árfolyamon 660 millió forintos) árbevételt jelent majd a cégnek. A szerződés időtartama jelen esetben is öt évre szól, és azalatt évi egymillió darab féknyerget kell leszállítani a LucasVarity új csehországi gyárába.

Ez a szerződés egyúttal további szerződési lehetőségeket rejthet magában, hiszen a LucasVarityt 1999 májusában vásárolta meg a világ legnagyobb autóalkatrész-gyártó cége, a TRW. (A felvásárlás 6,5 milliárd dollárjába került a TRW-nek, ám ezzel a csoport árbevétele eléri a 19 milliárd dollárt, amelynek több mint kétharmada származik autóalkatrész-értékesítésből.) A Mezőgép a korábban a Newage-dzsel kötött 5 millió dolláros, illetve a General Motorsszal sebességváltó-alkatrészek szállítására létrejött két – összesen 30 millió dolláros – szerződéssel együtt 2001-től már mintegy 40 millió dolláros pluszbevételhez juthat. A jelenlegi árfolyamokon közel 9,5 milliárd forintos pluszbevétel azt jelenti, hogy a cég 2001-re megduplázhatja forgalmát.

Továbbra is probléma marad viszont, hogy a mezőgazdasági gépgyártás folyamatosan visszaszorul. A csökkenő világpiaci kereslet hátrányosan érinti ezt a divíziót. Az 1998-as 5,7 milliárd forinttal szemben az idén csupán 4 milliárd körüli árbevételre számíthat a cég e területről, ráadásul ez a divízió jobb fedezeti szint mellett működik, mint az autóalkatrész-gyártó részleg. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik