Gazdaság

VODAFONE-BELL – Megbékéltek

Néhány nappal azután, hogy az AT&T és a British Telecom globális mobiltelefon-szolgáltatási szövetségre léptek, egy másik brit-amerikai páros, a londoni központú Vodafone AirTouch és a New Yorkban székelő Bell Atlantic közölte, hogy Egyesült Államokbeli tevékenységük összevonásával külön vállalatként létrehozzák a kontinensnyi ország vezető – s egyben a világ harmadik legnagyobb – mobiltársaságát. A felek már hosszú hetek óta tárgyaltak, ám a siker egyáltalán nem volt biztosra vehető. A Vodafone ugyanis ez év elején éppen a Bell orra elől kaparintotta el – 62 milliárd dolláros ajánlatával – a San Franciscó-i székhelyű AirTouch céget, s vált ezzel a világ első számú mobiltársaságává. A két társaság között emiatt nem volt a legrózsásabb a kapcsolat. A csatabárdot végül abból a megfontolásból ásták el, hogy érdekeltségeik egyesítése nyomán az első olyan amerikai szolgáltató jön létre, amely gyakorlatilag az ország egész területén jelen van, méghozzá – a tervezett összehangolások eredményeként – egységes technológiai infrastruktúrával. A Bell eddig a keleti parton, míg a Vodafone – az AirTouch révén – a nyugati szövetségi államokban működött. A 70 milliárd dollár értékű új vegyes vállalat viszont az 50 kiemelt fontosságú körzetből 49-ben jelen lesz, s potenciálisan a lakosság 90 százalékát eléri. Ügyfeleinek száma mintegy 20 millió, csaknem kétszerese az eddig piacvezető AT&T előfizetői táborának.

Az ügylet lebonyolítása előreláthatólag 12 hónapot vesz igénybe, azt követően lehetséges, hogy a vegyes vállalatot önállóan is tőzsdére viszik. Abban egyébként a Bell 55 százalékos, a Vodafone 45 százalékos érdekeltséggel rendelkezik, az igazgatótanácsba 4, illetve 3 tagot küldenek. Az új cégnek része lesz a texasi GTE is, amelynek felvásárlását a Bell a jövő év első negyedében zárja le.

A fúziótól a partnerek a forgalombővülésen túl a működési, a beszerzési, a roaming- és a reklámköltségek jelentős csökkenését is várják. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik