Gazdaság

EGRI – Őrzött minőség

A Thummerer pincészetet Noszvaj közelében az erdőben az egykori De La Motte birtok sziklába vájt pincéjében és gazdasági helyiségeiben alakították, illetve – mivel a munka még most is folyamatban – alakítják ki. A ma már 40 hektáros, ebből 20 hektárnyi termő birtokkal és korszerű borászati technológiával rendelkező Thummerer Vilmos az elsők közé tartozott, akik családi pincészet megalapítására határozták el magukat az egri borvidéken. Már a nyolcvanas évek elejétől magánvállalkozóként, kertészmérnöki végzettséggel virágtermesztőként dolgozott. Az energiaárak emelkedése miatt 15 évvel ezelőtt határozta el, hogy szőlőtermesztéssel és – a turizmus igényeihez alkalmazkodó – borászattal fog foglalkozni. A rendszerváltás évében a család már 7 hektárnyi termő szőlőterülettel rendelkezett.

Thummererék a vendéglátás céljára is minőségi bort igyekeztek előállítani, ám az 1990 utáni változások nemcsak piacaikat, hanem szemléletmódjukat és lehetőségeiket is megváltoztatták. Thummerer Vilmos külföldi gazdákat felkeresve, borait eleinte az övékhez mérve igyekezett évről évre jobb minőségű terméket készíteni. Alapelvének tekintette, hogy az alku tárgyát csak az ár képezheti, a minőség sosem. Munkáját 1995-ben a szakma az Év borásza címmel ismerte el.

A Villánynál később ébredő, de jelentősebb borászati múlttal rendelkező Egernek szüksége is volt erre az elismerésre, hiszen a külföldön legjobban ismert magyar borvidékek egyikeként a jövőben is ott a helye a magyar borászat élvonalában. Thummerer szerint ehhez mindenképpen hozzá fog járulni, hogy mára több családi pince is megjelent magas minőségű, szép borokkal. Közülük külön említést érdemel az eredetvédelemmel rendelkező egri leányka és a bikavér. Ez utóbbiról szólva megjegyezte: arról még folynak viták, hogy a hagyományosabb magyar, vagy a jobban eladható világfajtáknak, esetleg a kettő házasításának kell-e adnia a bikavér alapját, de abban valamennyi borász egyetért, hogy kiváló minőségű vörösbort kell alkotni. A borvidék külön szerencséje, hogy ennek adhatják a jól – bár nem mindig a legszebb oldaláról – ismert Egri Bikavér nevet.

Eger lehetőségei között nemcsak a külföldi ismertséget, hanem a másik két vörösboros régiótól eltérő, szakemberek által sokszor leginkább a burgundiaihoz hasonlított (borkészítési) stílust emelte ki. A borvidékben valósul meg az országos szőlőtelepítések közel fele, évente 300 hektár. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik