Gazdaság

AUSTRIAN AIRLINES – Átszállás

Az eddig a Qualiflyer nemzetközi légiforgalmi tömörüléshez tartozó Austrian Airlines AG (AUA) bejelentette, hogy a jövő nyári menetrend bevezetésétől kezdve a német Lufthansa és az amerikai United Airlines által vezetett Star Alliance tagjaként kíván tevékenykedni. Mario Rehulka vezérigazgató szerint az átlépéstől az éves adózás előtti nyereség 300 millió schillinges növekedését, a versenyképesség javulását és a vállalat értékének emelkedését várják. Arról nem beszélt, hogy a szövetségváltás mekkora költséggel jár.

Az értéknövekedésre valóban várni kell még, mivel a hír nyomán az AUA árfolyama csökkenni kezdett a bécsi tőzsdén. Arra ugyan számítani lehetett, hogy a cég négy évi tagság után kilép a Swissair vezette – s többek közt a belga Sabenát, a portugál TAP-ot és a Turkish Airlinest összefogó – Qualiflyerből, miután kiderült, hogy a Swissair az AUA tudta nélkül próbálta meg 10-ről 20 százalékra emelni érdekeltségét az osztrák légitársaságban, s ezzel a két vállalat kapcsolata igencsak megromlott. A várakozások azonban arról szóltak, hogy az AUA az Air France és a Delta Airlines alkotta, Atlantic Excellence nevű szövetséget választja, annál is inkább, mivel a Deltával már jelenleg is együttműködésben áll. Információk szerint az Air France és a Delta lenyelte volna az átlépés 500 millió schillingre becsült költségét, továbbá beszállt volna a bécsi repülőtér felújításába.

A Star-tagság fő problémáját elemzők abban látják, hogy a miközben az AUA cégnek a közép- és kelet-európai útvonalakon való jelenlét az egyik fő erőssége, a Lufthansa ezen piacon ugyancsak jelentős – voltaképpen a domináns – szereplő. Ennek megfelelően valószínűsíthető, hogy a Staron belül az átfedések megszüntetése végett az AUA kénytelen lesz lemondani pozícióinak egy részéről eddigi konkurense, a Lufthansa javára.

Rehulka alaptalannak nevezte ezt a feltételezést, mondván: cége a szövetség egyenrangú résztvevője lesz. Véleménye szerint a Starhoz való csatlakozás nyomán erősödni fog Bécs szerepe a kelet-nyugati légi közlekedésben. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik