Gazdaság

NABI – Gépipari favorit

Csaknem egyértelműen a NABI-papírokat tekintik mostanság a legígéretesebbnek a gépipar tőzsdei reprezentánsait elemző tőkepiaci szakértők. A várakozásoknál is némileg jobb féléves jelentést követően kiadott elemzések csaknem egyöntetűen vételt ajánlanak a buszgyár részvényeire. Az egyetlen pesszimista társaság a Merrill Lynch, amely a papírok portfólión belüli súlyának csökkentését ajánlja, ám a CA IB, a CSFB, a Deutsche Bank, a Concorde, az IE-New York vételt, a több papír kapcsán pesszimista ING Barings pedig kivételesen erős vételt javasol. (Legtöbben az egy részvényre jutó nyereség megduplázását várják 2000-ben a cégtől, ami nem csak technikai jellegű növekmény lenne, hanem a beinduló műanyagbusz-értékesítés várható eredményeit is tartalmazza.)

A népszerűséget mutatja, hogy a részvény árfolyama 3 ezer forintról a nyáron ismét stabilan 4 ezer forint fölé nőtt, sőt ma már csupán pár száz forint hiányzik az 1997 októberében, illetve tavaly tavasszal elért 5 ezres árszint teszteléséhez.

Október 4-én rendkívüli közgyűlést tart a társaság. A napirenden – az alapszabálynak a gazdasági társaságokról szóló törvényhez igazítása mellett – alaptőke-emelésre és sajátrészvény-vásárlásra történő felhatalmazás is szerepel. A tulajdonosok beleegyezése esetén az igazgatóság megbízást kapna az alaptőke legfeljebb 25 százalékkal történő növelésére.

A NABI tőkeellátottsága igen jó, így az újabb nyilvános tőkeemelés valószínűsége továbbra is igen alacsony. Igaz viszont, hogy a társaság vezetése, megfelelő (értsd: a jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb) árfolyamon hajlandó lenne újabb tőkepiaci forrásbevonásra is. Erre – szakértők szerint – főképp akkor kerülhetne sor, ha megvalósulna az a nagyra törő terv, amelynek jegyében egy európai gyártóval együttműködve (az észak-amerikai városi buszpiac mellett) Nyugat-Európába is be kíván törni a vállalat. A részvény további sikereit az alapozná meg igazán, ha a 7-8 millió dolláros fejlesztés eredményeként készülő műanyag autóbuszok piaci fogadtatása Amerikában, és később Európában is kedvező lenne. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik