Gazdaság

Kutatói vélemények

BELYÓ PÁL, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója: “A kedvező júliusi adatok ellenére továbbra is reális veszély, hogy a mérlegben év végére 2,7-2,9 milliárd dollár lesz a hiány. A júliusi – és várhatóan az augusztusi – kisebb deficit a turizmusból származó bevételeknek köszönhető, ám éves szinten nem lesz jobb az idegenforgalmi mérleg, mint tavaly volt, s ez megmutatkozik majd a folyó fizetési mérlegben is. Az import növekedési üteme továbbra is a kivitelnél gyorsabb lesz, és a profitrepatriálásnál is a tavalyi szint valószínű.”

OBLATH GÁBOR, a Kopint-Datorg Rt. kutatási igazgatója: “A hét havi számok, de különösen az utóbbi két hónap adatai alátámasztják kutatóintézetünk már tavasszal is hangoztatott véleményét, miszerint nem fenyegeti nagy veszély a folyómérleget. Pozitívum, hogy az idén júniusban és júliusban jobb az egyenleg, mint tavaly.”

PETSCHNIG MÁRIA ZITA, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa: “A kép vegyes. Kedvező, hogy a korábban gyorsan romló áruforgalmi egyenlegben változás állt be, és lefékeződött a hiány növekedése. Egyértelműen kedvezőtlen azonban az egyéb szolgáltatások mérlegének jelentős, az idén július végéig 567 millió dolláros hiánya. Különösen azért, mert e területen már tavaly is megduplázódott a deficit, s ez az idén is hasonlóképpen alakult. Lényegében ez okozza a fizetési mérleg romlását.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik