Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Javuló vegyértékek

Augusztus végén 7500 pont fölé nőtt, és éves csúcsot döntött a tőzsdeindex, főként a vegyipari részvényeknek köszönhetően.

Noha a külföldi vevők különös aktivitására a forgalmi adatok továbbra sem utalnak (leszámítva a vegyi részvényeket), a BUX augusztus utolsó napjaiban – tavaly nyár óta először – ismét átlépte a 7500 pontos határt, igaz kedden napközben a 7400 ponthoz közelített az index. A 0,25 százalékpontos amerikai kamatemelés már jóval bejelentése előtt beépült az árfolyamokba, ezért utóhatása igen korlátozott volt. Mi több, a napokban a főbb európai piacok is erőteljesen emelkedtek, igaz a New York-i Dow Jones index legutóbb újra 11 ezer pont alá csökkent.

A BUX teljesítménye mögött elsősorban a vegyi papírok erősödése húzódik meg. Miközben ugyanis a BUX 5 százalékkal nőtt, addig a számítási kosarában nagy súllyal szereplő vegyipari részvények árfolyama 18 százalékkal emelkedett két hét leforgása alatt, igaz a gyógyszerrészvények sem szerepeltek rosszul. A TVK 4 ezer forint közelébe emelkedése mögött többen nagybefektető(k) felvásárlási törekvéseit vélik felfedezni. A drágulás inkább a vegyipari ciklus kedvező változásával magyarázó piaci szereplők elméletét látszik igazolni, hogy a BorsodChem hasonló karriert futott be az utóbbi hetekben.

Augusztus legutolsó napjainak meglepetése a Pick volt: néhány nap alatt közel 20 százalékkal drágult a szegedi szalámigyártó részvénye. E mögött az a vélekedés áll, miszerint végéhez közeledik az élelmiszer-ipari hullámvölgy, illetve a vásárlások hátterében két friss, vételt javasló – tekintélyes társaságok, a CA IB, illetve a Concorde által jegyzett – elemzés is meghúzódhat.

Az elmúlt hetek fekete báránya a Mol volt, hiszen az optimista hangulat ellenére is mintegy 4 százalékkal, 6100 forintos szintre csökkent e papír árfolyama. Ezt többen a Mol-INA fúzió körüli befektetői bizonytalansággal magyarázzák. Történelmi rekordot döntött viszont a Matáv, amely egy ideig 1500 forint felett is forgott. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik