Gazdaság

POSTABANK – Megtisztított számok

A Postabank 1997-es évről szóló – még Princz Gábor által beterjesztett – konszolidált beszámolójának módosításával egyebek mellett tisztázódott, hogy a hitelintézet egyáltalán nem úszhatta volna meg a 15 milliárd forintot meghaladó céltartalék-képzést a hajdani Pénzintézeti Központ Bank (PK Bank) garanciavállalása kapcsán. A bank minap lezajlott rendkívüli közgyűlése így már véglegesíthette azt az éves jelentést, amelynek auditálását a Deloitte & Touche annak idején teljességi nyilatkozat nélkül, elutasító záradékkal hitelesítette.

Mint kiderült, az 1997-es esztendő adatait alaposan megváltoztatta az elmúlt egy év, pedig azokat tavaly augusztus 7-én a részvényesek még “csont nélkül” elfogadták (a régi és új számokról lásd a táblázatot). A rendkívüli közgyűlés áldását adta az 1998-as csoportszintű beszámolóra is, amelyben a korábbiakkal ellentétben 10 leányvállalatot és 11 társult vállalkozást szerepeltettek, köztük az immár csoporttag PK Bankot is. (Ez utóbbi egyébként a tavalyi év végével összeolvadt a Polgári Bankkal, Polgári Kereskedelmi Bank – rövidítve szintén PK Bank – néven.) Az 1998-as évről készült konszolidált mérleg eszköz-forrás végösszege 409 milliárd lett.

A röpke egyórás részvényesi összejövetel mindezek mellett döntött a Postabank és a Pénzügyminisztérium (PM) között köttetett konszolidációs szerződés módosításáról is: a cél az, hogy az egyes ügyletekhez kapcsolódó céltartalék-felszabadításokból a jelenlegi 90 százalékos állami, illetve 10 százalékos banki részesedés helyett más elosztás érvényesüljön. Sok esetben ugyanis még jelentős költségek (például perköltség) merülhetnek fel, s azokat a hitelintézetnek kell állnia. A Postabank vezetése e kérését egyébként már jelezte a PM-nek.

A konszolidáció lezárultával az idei első félévben a hitelintézet már 1,3 milliárd forintos nyereséget termelt, s az új hitelek céltartalék-képzési igénye minimális. A PK Bank egyes üzletágainak és fiókhálózatának beolvasztása folyamatban van, ez a tervek szerint novemberig lezárul. A PK Bank megmaradó része, az időközben leszállított, ma 3 milliárdos alaptőkével pedig alkalmas lehetne egy, a postával együttműködő lakossági bank kialakítására. Az egyelőre még csak elképzelés szintjén tartó lehetőségről a két intézmény között folynak a tárgyalások, amelyek részeként szeptember második felére várható a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik