Gazdaság

KÉSZENLÉTI SZERVEK KÖZTI KOMMUNIKÁCIÓ – Tetrára várva

Az évezred utolsó távközlési beruházásának elnyeréséért folytatott harc mind élesebbé válik. A nagy esélyes az Antenna Hungária, de a meccs még koránt sincs lejátszva, hiszen labdába rúghat a Matáv és kanadai TIW is.

Mind élesebb a Tetra (Terrestrial Trunked Radio) rendszer kialakításáért és működtetéséért folytatott harc. A legnagyobb esélyes az Antenna Hungária, ám a játszma még nem zárult le. A hazai Tetráról elterjedt híresztelésekre újabb érdeklődők jelentek meg a piacon. A megbízás elnyeréséért folytatott küzdelem kiéleződése egyfelől a biztosan megtérülő befektetés, másfelől az Antenna Hungária (AH) fokozódó távközlési irányultsága miatt alakult ki. Az utóbbi időben a Matáv is bekapcsolódott a versenybe, hiszen nem érdeke, hogy a későbbiekben az egész országot behálózó infrastruktúrával rendelkező műsorszóró még markánsabb konkurensévé váljék. A kanadai TIW (e társaság eredetileg már a DCS 1800-as pályázaton is tervezte indulását) szintén érdeklődik a rendszer iránt.

ÁTTÉTELESEN KORMÁNYZATI PROJEKT. A készenléti, belügyi szervezetek kommunikációs fejlesztése outsourcinggal (erőforrás-kihelyezéssel) áttételesen kormányzati projekt lesz, ám a beruházás közvetlenül nem az államkasszát terheli meg. A felhasználó szervezetek által kifizetett szolgáltatási díj viszont mindenképpen a központi költségvetés rovására megy, ezért az illetékes szaktárcáknak alaposan át kell gondolniuk, milyen alternatívák jöhetnek szóba a Tetrában. A készenléti Tetrát az uniós tagállamokban nemrég szabványosították, értelemszerűen az a megoldás tűnik igazán EU-kompatíbilisnek. A Tetrán kívül szakmai szempontból léteznek más megoldások is, ilyen például a Tetra pool. Ám az uniós távközlési szabványosítási intézet egyedül a Tetrát fogadta el. Információink szerint a minisztériumok illetékesei hajlanak arra, hogy az előbbi szabványosított kommunikációs rendszer kialakítását támogassák, amint a kormány elé kerül a kérdés: legyen-e egyáltalán ilyen, vagy ehhez hasonló hálózat Magyarországon.

Úgy tudni a kormány még az idén határozatot hoz arról, hogy miként modernizálják a készenléti szervezetek kommunikációs rendszerét, ám a Közlekedési Hírközlési és Vízügyi Minisztériumnál (KHVM) a kérdéssel még csak a frekvenciagazdálkodási osztály foglalkozik. A minisztérium hírközlési irodájának vezetője, Baksa Sarolta úgy véli, előbb fel kell szabadítani a szükséges frekvenciát a rendszer beindításához, s ezt követően lehet csak komolyabban foglalkozni az üggyel. Bár arról nem szólt, mikorra készül el a szükséges kormány-előterjesztés, de utalt arra, hogy a Tetra körüli események néhány héten belül felgyorsulhatnak.

Tény, hogy a készenléti szervezetek, elsősorban a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság 20 éves, meglehetősen elavult, lecserélésre érett berendezésekkel kommunikálnak.

LESZAKÍTÓ BESZÁLLÍTÓK. Az AH tavaly nagyszabású Tetra kísérletbe kezdett a Belügyminisztérium (BM) felkérésére. A kísérletben való részvételre jelentkező cégek sokasága bizonyította, hogy a hazai Tetra rendszer kialakítását jó üzletnek tekintik a potenciális beszállítók, habár magáról a szolgáltatásról ezt nem lehet feltétlenül elmondani. Aki beszállítási lehetőséget kap a projekthez, az jelentős összeget “szakíthat le”. Ez persze attól is függ, hogy a felhasználók megvásárolják-e a végberendezéseket, vagy csak bérbe veszik a hálózati szolgáltatótól. Ez utóbbi megoldás jelentős tőkét köthet le a szolgáltató cégnél.

A Tetra hálózati működtetése hosszú távon térül meg. Az ebből befolyó profit nem lehet akkora, mint a közcélú mobiltelefon működtetéséből származó haszon. Ugyanakkor biztos bevételi forrást jelenthet a szolgáltatónak. Nem véletlen tehát, hogy az AH élénken érdeklődik a rendszer iránt. A cég 10-15 éves futamidővel számol – mondta el lapunknak Döbrőssy Gábor, a műsorszóró Tetra projektért felelős igazgatója. Ez azt jelenti, hogy a közcélú mobilüzletágnál hosszabb megtérülést kell alapul venni.

A korábbi információk arról szóltak, hogy a vállalat a saját infrastruktúráját felhasználva körülbelül 14 milliárd forintból képes lenne felépíteni az országos hálózatot (a finanszírozásra többféle megoldás létezik, a műsorszóró feltehetően külső forrásbevonást alkalmazna). Döbrőssy Gábor viszont most 10-20 milliárdosra becsli a szükséges beruházást, a végösszeg attól függ, hogy a készenléti, kormányzati, illetve belügyi szervezetek milyen szolgáltatásokat igényelnek. A nyújtott szolgáltatások szabják meg a Tetra működtetőjének éves bevételét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik