Gazdaság

A FOTEX VEZÉRIGAZGATÓJA – Váltás házon belül

Februárban visszavonult az operatív irányítástól a Fotex csoport elnöke, Várszegi Gábor. Ezzel függ össze, hogy fél éve új ügyvezetője van a csoportnak. Csepi Lajos már az első pár hónap elteltével úgy látja, helyesen döntött, amikor az ABN Amrótól a Fotexhez szerződött. Az 1990-től 1994 novemberéig a privatizációt vezető Csepi februárban, Várszegi Gábor kérésére érkezett a Fotex élére, ahol átvette a napi irányítást az elnöktől.

A váltás oka nem az volt, hogy a menedzsert régi ismeretség fűzné Várszegi Gáborhoz. Éppen ellenkezőleg, mint kiderült gyakorlatilag a Fotex Plaza éttermében futottak össze délidőben, lévén Csepi az év elején még az ABN Amro londoni befektetési bankjának budapesti, a Fotex irodaházában működő részlegét vezette.

NEM TANÁCSADÓ ALKAT. Azt, hogy alig több, mint fél évet töltött csupán az ABN Amrónál, Csepi azzal magyarázza, hogy közelebb áll hozzá a menedzseri koordinálás, mint az eseti tanácsadói feladat. Így azután jelenlegi posztján elemében érezheti magát, hisz itt az állami vagyonügynökséges időkhöz némiképp hasonló feladatokkal szembesül. A Fotex-csoportot alkotó, 23 önálló alrendszerben működő társaság tevékenységét kell koordinálnia, pénzügyi kontrolling feladatot végez, a munkát így érdekesnek és színesnek tartja. Kihívásnak tekinti az átfogó, szintetizáló jellegű feladatok megoldását, amikor több vállalat gondjával egyszerre kell foglalkoznia, ráadásul úgy, hogy minden cég önálló felsővezetéssel rendelkezik.

Az állami alkalmazottként töltött időre Csepi Lajos szívesen emlékszik vissza, bár mint mondja, a munka nagyon megterhelő volt. A legnagyobb problémát az állandó politikai nyomás jelentette – árulja el most már -, amit csak tovább nehezítettek az akkori szabályozási viszonyok. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy sikerült mozgásban tartani a hatékonyságnövelést szolgáló technokrata tulajdonosváltást, és elkerülni az “állami vagyon igazságos szétosztását” követelő, garantáltan újabb problémákhoz vezető egyoldalú megoldásokat. És mert nálunk “piacszerűen” működött az újraelosztás, s a kormányváltás pár hónapos periódusát leszámítva nem is állt le a magánosítás, a régióban sikeresnek számít a magyar modell. Csepi szerint ehhez arra is szükség volt, hogy ő, és vezetőtársai végig merték vinni a folyamatot, és inkább vállalták néhány rossz döntés és a gyakori időzavar kockázatát, semmint hogy félbeszakadjon, vagy rossz irányba csússzon a magánosítás.

Az OTP lakás-takarékpénztárának vezérigazgatói székéből az ABN Amro csábító ajánlata, illetve a pénztárakra nézve hátrányosan változó szabályozás miatt távozott.

A mintegy 26-28 milliárd forintos eszközértékű Fotex-csoport sikeres irányításához a vezető szerint az általános tájékozottság és a megfelelő szakmai háttér mellett elsődleges fontosságú a mindennapi munkakapcsolatban az empátia. Szerencsésnek tartja magát ebből a szempontból. Mint mondja, akkor lehet eredményes egy vállalatvezető, ha a kollégák nem azért hajtják végre az utasítást, mert a főnök elvárja tőlük, hanem mert a közös cél megvalósítását látják benne.

Konkrét, számokban kifejezhető elvárások a Fotexnél az év elején nem voltak vele szemben, ám a legfontosabb feladatnak, a piaci részesedés megtartásának meg kell felelni. (A csoport féléves eredményeit lásd a tőzsdei cégek gyorsjelentései között a 35-45. oldalon.)

VERSENY A PÁLYÁN. Csepi Lajos szabadidejének egy részét — a menedzserek talán lekedveltebb sportjának — a tenisznek szenteli. Érdekes módon, most “egy csapatban játszik a konkurenciával”, hisz Martonyi János és Fazakas Szabolcs mellett a Skála (és a Centrum) vezérigazgatója, Imre István is a baráti kör tagja. Ez azonban a szintén főleg a kiskereskedelemben érdekelt Fotex új vezetőjének nem okoz gondot, az ismeretség ugyanis két évtizeddel korábbra nyúlik vissza, az üzleti verseny pedig – akár a pályán – tisztességes eszközökkel folyik. A cégvezető másik kedvenc sportja a foci, de az aktív játékot negyvenéves korában abbahagyta. Kamaszként még a szegedi SZEAC-ban játszott, amely akkoriban a másodosztályba tartozott.

Agrárdiplomát szerez Gödöllőn 1974-ben, amit egy jogi, majd egy a közgazdász oklevéllel fejel meg.

Az ABN-Amro Corporate Finance regionális ügyvezető igazgatója 1988-tól. A rendszerváltástól négy éven át irányítja a privatizációt. Az OTP elnöki tanácsadói székéből kerül a bank lakástakarékpénztárának élére. Rövid ideig az ABN-Amro befektetési bank budapesti részlegének vezetője, innen az idén februárban a Fotex Rt.-hez igazol.

1993-tól a Magyar Úszó Szövetség társelnöke, s 1997 óta a Magyar Olimpiai Bizottság tagja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik