Gazdaság

TISZAI VEGYI KOMBINÁT RT. – Nyújtott műanyag

Jelentősen nőtt a feldolgozott műanyagok aránya a TVK árbevételén belül, ám ez egyelőre nem érződik az eredményen. Az új menedzsment a beindult szervezeti változásoktól e hatás felerősödését is várja.

Átadták a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Rt. új Biafol üzemét a múlt héten. A közel 7 milliárd forintos beruházással elkészült, évi 15 ezer tonnás kapacitású üzem bekapcsolódásával háromszorosára nő a két irányban nyújtott polipropilén fólia termelése. Így a társaság az élelmiszeriparban és a nyomdaiparban használt műanyag termék vezető közép- és kelet-európai szállítójává válik.

FÜGGETLENEDÉS. A Biafol fóliákat és egyéb műanyag termékeket előállító kapacitások növelése része az 1996-ban elfogadott stratégiai programnak, amely célul tűzte ki a termékportfólió diverzifikálását, annak érdekében, hogy a nyereség kisebb mértékben függjön a vegyipari ciklustól. Ugyanezt szolgálta a romániai Plastico S.A. 1997. évi és az osztrák Unterland AG tavalyi megvásárlása is. Amíg ugyanis a hagyományosan olefineket és polefineket előállító tiszaújvárosi gyár eredménye nagymértékben függ a végtermékek és az alapanyagként szolgáló vegyipari benzin és gázolaj ártól, addig a feldolgozott műanyag termékek piaca – és így a gyártásukkal elérhető eredmény – sokkal stabilabb. A fenti akvizíciók és beruházások eredményeképpen ma már a TVK árbevételének közel 40 százaléka ez utóbbiakból származik. A portfólió ilyetén átalakítása azonban eddig nem hozta a várt eredményeket: a műanyag üzletág a társaság idei első negyedéves 2,5 milliárdos nettó eredményéhez való hozzájárulása marginális volt. Ebben az időszakban mindkét feldolgozott műanyagtermékeket előállító leányvállalat adózás előtti eredménye negatív volt. Igaz – utalt rá Kun Zsuzsanna a CA-IB Értékpapír Rt. vezető elemzője – ebben jelentősen közrejátszott az Unterland még a korábbi tulajdonos idejében felvett hitele és a Plastico talpra állításához szükséges beruházásokkal kapcsolatos költségek. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az Unterland tavaly őszi megvásárlása óta még nem történt meg a leányvállalat teljes integrálása.

Többek között a már megszerzett leányvállalatok cégcsoportba történő integrálását is szolgálja a tavaly ősszel elhatározott, és az április 27-i közgyűlésen átalakult menedzsment által is támogatott átszervezés. Ennek értelmében a csoportot három – petrolkémiai, műanyagipari és környezettechnológiai – divízióra osztják; a menedzsment, kvázi holdingközpontként működve, a stratégiai tervezés, a forrásallokáció, a központi kutatás, a logisztika és a befektetői kapcsolatok területért lesz felelős.

Pálfi Sándor, a TVK Rt. áprilisban megválasztott új vezérigazgatója az átszervezéstől a csoporton belüli szinergia jobb kihasználását és a hatékonyság növekedését várja. Ennek érdekében a munkaintenzív termelést a közeljövőben a romániai gyárba telepítik. Figyelemre méltó, hogy az Unterland csak 4 százalékban használ föl tiszaújvárosban előállított alapanyagokat. Pálfi szerint ennek aránya emelkedhet, de a cégek közötti kereskedelmi kapcsolat piaci alapú marad a jövőben is.

MÓDOSULÓ STRATÉGIA. Hangsúlyeltolódás látszik a TVK eddigi stratégiájában is, miután a további diverzifikáció már nem első számú cél. A TVK-nak – mely a jövőben is alapvetően petrolkémiai cég marad – az iparágban adott lehetőségek minél jobb kihasználására kell törekednie. A jövőben a beruházásokkal kapcsolatos döntéseknél a fő szempont, hogy azok speciális terméket hozzanak létre, illetve olyan tőkeintenzív technológiát igénylő területen épüljenek ki, ahol a piacra lépés költségei magasak. Ilyen beruházási javaslatok szerepelnek az igazgatóság szeptemberi ülésének napirendjén is.

Barta Csaba, az igazgatóság elnöke számottevő javulást vár a Croesus aktívabb szerepvállalását tükröző megújult igazgatóságtól, valamint az átszervezés folytatásától, melynek célja a költség- és tőkehatékonyság növelése. Mindezek segítése érdekében változtatták meg a vezetésen belüli döntéshozatali eljárást (nagyobb súlyt biztosítva az igazgatóságnak az operatív munka irányításában) és fiatalították meg néhány terület vezetését.

A második negyedéves eredményt a vegyipari ciklus kedvezőtlen alakulása, az olefingyár több mint héthetes leállása és az átszervezéssel és karbantartással kapcsolatos egyszeri költségek miatt az elemzők gyengére, akár nullszaldó közelébe várják. A vegyipari ciklus második féléves trendjével kapcsolatban a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a végtermék-árak már nagy valószínűséggel elérték mélypontjukat. Ezt támasztja alá, hogy a harmadik negyedévre szóló európai szerződéses árak már magasabbak az azonnali piac kötési árainál. Az etilén ára az előző időszakhoz képest 10 százalékkal, 820 és 850 márka közé emelkedhet, a propiléné ennél is nagyobb mértékben, 490-ről 600-620 márkára nőhet a harmadik negyedévben. Mindez nem jelenti automatikusan a fedezeti szint növekedését, hiszen a fenti termékek alapanyaga, a vegyipari benzin ára az olajárak emelkedésével szintén felfelé mozdult. Abban az elemzők és a társaság vezetői egyetértenek, hogy a cégcsoport második féléves eredményét legnagyobb mértékben az olajár változása fogja befolyásolni.

A műanyag divízió és azon belül az Unterland eredménye ebben az évben még nem lesz képes ellensúlyozni a vegyipari ciklus hatását, bár éves szinten a társaság vezetése már nyereséget vár az osztrák leányvállalattól. Barta Csaba fontosnak tartotta a műanyag divízió kapacitáskihasználtsága növelése mellett a hatékonyság javítását is, mivel ez a részleg jelenleg sokkal kisebb mértékben járul hozzá az eredményhez, mint az árbevételhez. A termékportfólión belül a műanyagok arányának bővülését az elemzők kedvezőnek ítélik hosszú távon, hiszen hozzájárulhat a vegyipari ciklus által okozott ingadozások kisimításához. Nem mellékes szempont, hogy ezen a területen az alacsonyabb fedezet ellenére jobb a tőke megtérülése (az e termékeken elérhető bruttó fedezet 25 százalék, míg a ciklikusságnak jobban kitett petrolkémiai cikkeken 30-32 százalék is lehet).

BEÉRŐ SZABADALMAK. Az újonnan felállított környezettechnológiai részleg a műanyag hulladékok újrahasznosításával kapcsolatos eljárások és berendezések kutatásával, fejlesztésével foglalkozik. Mint Pálfi Sándor elmondta, jelenleg több eljárásuk van szabadalmaztatási eljárás alatt; 2001 után ezek cégen belüli bevezetéséből, valamint a szabadalmak és a know-how értékesítésétől milliárdos árbevételt remélnek. Igaz, az Európai Unió egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásai miatt rendkívül jó kilátásokkal rendelkező divízió így is csak néhány százalékkal járul majd hozzá a csoport teljes árbevételéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik