Gazdaság

MALÉV – Visszaállamosítás küszöbén

Nem indítványozta új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok megválasztását a Malév Rt. rendkívüli közgyűlésén a fő tulajdonos, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. és nem született döntés az új vezérigazgató személyéről sem. A közgyűlést technikai okokból le kellett zárni, hogy lehetősége legyen a vagyonkezelőnek bejegyeztetni a részvénykönyvbe az ismét állami tulajdonba kerülő Malév-papírokat. A privatizációs szervezet a részvények átforgatása után újabb rendkívüli közgyűlést hív össze a közeljövőben, amelyen dönthet a Malév jövőjét befolyásoló kérdésekről.

A napokban megszületett szerződéstervezet szerint az ÁPV Rt. visszavásárolja a Magyar Külkereskedelmi Bank és az OTP Bank befektetési társasága, az annak idején eladási opciót kikötő Air Invest Kft. tulajdonában lévő 35 százaléknyi csomagot. Így az államnak közel 97 százaléka lesz a 7,69 milliárd forint jegyzett tőkéjű légitársaságban.

A szerződéstervezetet várhatóan még ebben a hónapban jóváhagyja mind a három fél, ám azt a pénzügyminiszternek is ellenjegyeznie kell. Az érintettek a véglegesítésig a kondíciókról nem kívánnak információt adni. A pénzügyminiszter bevonására a bankok kifejezett kérésére kerül sor. Meg nem erősített értesülések szerint az 1997-ben közel 70 millió dollárért megszerzett 35 százaléknyi csomag vételárát a bankok meghitelezik az ÁPV Rt.-nek. Nem elképzelhetetlen, hogy a pénzügyminiszteri ellenjegyzés állami garanciavállaláshoz szükséges. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik