Gazdaság

TÁVKÖZLÉSI TÖRVÉNY – Koncessziósok kizárva

A parlament a napokban módosította a távközlési törvényt, s egyes paragrafusok megváltoztatásával voltaképpen kizárta a koncessziós telefonszolgáltatókat a kábeltévé-piacról. E cégek a jövőben – leszámítva a 30 ezernél kisebb lakosú településeket, ahol szabad a pálya – csak azon a területen nyújthatnak kábeltévé-szolgáltatást, amelyen nem vesznek részt távközlési cégként. A számítások szerint a koncessziós szolgáltatóknak az így megmaradó területeken túlságosan sok pénzbe kerülne a beruházás, s valószínűleg nem térülne meg az amúgy jól jövedelmező üzletág.

A hírközlési tárca azt reméli, hogy a magyar kábeltévé-piac kívánatosabbá válik a befektetők számára, ám láthatólag nem számolt azzal a hatástanulmánnyal, amely regionális monopóliumok kialakulásának veszélyére figyelmeztet. Ezek a monopolisztikus szervezetek valójában elriasztják a hazai piacon járatlan külföldi befektetőket.

A törvénymódosítási döntéssel egyértelműen a magyar piac eddig is vezető kábelszolgáltatója, a UPC Magyarország járt a legjobban, amelynek immár nem kell versenyeznie a legnagyobb hazai távközlési társaságokkal. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik