Gazdaság

BÁZELI MŰVÉSZETI VÁSÁR – Kínai babérok

A huszadik századi műtárgypiacon a bázeli vásár (Art Basel) tölti be a barométer szerepét – értenek egyet a szakértők. A svájci városban június 16-a és 21-e között ezúttal harmincadszor rendezték meg a kortárs művészetek megmérettetését szolgáló találkozót. A tengerentúlról – s nem csak New Yorkból, de még Latin-Amerikából is – Európából és Ázsiából összesen 260 galéria vonultatta fel portékáját.

Az érdeklődés az idén minden várakozást felülmúlt. A látogatók ezúttal nem csak kíváncsiskodtak, hanem vásároltak is, különösen az amerikaiak ürítették lelkesen a pénztárcájukat, igaz csak egy bizonyos határig tartott a nagyvonalúságuk. Így azok a kvalitásosnak mondható alkotások, amelyek ára nem haladta meg a 300 ezer dollárt, minden nehézség nélkül elkeltek. Ötvenezer dollárt adtak Douglas Gordon videomunkájáért; 15 ezret ért meg valakinek Maurizio Cattelan egy fotója, míg egy szobra 50 ezer dollárért talált gazdára; félmillió dollárért elkelt egy Jean Arp-alkotás; a Velencei Biennálén sikerrel bemutatkozó kínai művész Vang Du itt már a babérokat aratta le, a délszláv háborúhoz kapcsolódó kompozíciója a hírek szerint félmillióért ment el.

Ugyanakkor például két Andy Warhol mű – az egyik egy nagyméretű, 4 millió dollárért kínált, 1986-ban készült vászon, a másik 1967-ből, a művész popkorszakából való, villamosszéket ábrázoló kép, 2,5 millió dollárért – nem kellett senkinek. Visszamaradtak az ugyancsak sztárnak számító Jean Michel Basquiat alkotásai is. Csalódnia kellett a Bázelben debütáló, 23 esztendős londoni kereskedőnek, Helly Nahmadnak is, aki pedig olyan nagyágyúkkal mutatkozott be, mint Fernand Léger A pipa címet viselő 1918-as alkotása, amelyért 12 millió dollárt remélt, vagy Wassily Kandinsky Utolsó ítélet című műve, amely 15 millió dolláros árával a vásár legdrágábban kínált alkotása volt. A Léger-kép egyébként 1995-ben 6,6 millió dollárért cserélt gazdát a So-theby’s aukcióján, és ugyanazon a New York-i rendezvényen a Kandinskyra 5,2 millió dollárnál csapott le a kalapács. A bázeli ár azonban a jelek szerint még nem találkozott a fizetőképes kereslettel. Hasonló sorsra jutott Picasso alkotása is, a Dora Maart sárga sállal megörökítő képe, amelyet a közelmúltban, Dora Maar hagyatékának párizsi árverezésekor 1,8 millió dollárnak megfelelő összegért adtak el. Most 3,5 millió dollárért kínálták, sikertelenül. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik