Gazdaság

TEXACO-CHEVRON – Házasság lefújva

A jelek szerint még várni kell az olajágazat újabb megafúziójára, miután az amerikai Texaco hirtelen egyoldalúan megszakította az eredetileg – tavaly augusztusban – általa kezdeményezett egyesülési tárgyalásokat riválisával, a Chevronnal. Utóbbi cég előzőleg részvényenként 70 dolláros – egészében 37,5 milliárd dolláros – ajánlatot tett a Texacóra. Noha a hivatalos tájékoztatás nem szól a megbeszélések leállításának okairól, jól értesült források szerint ezek között első helyen állt, hogy a Texaco menedzsmentje 80 dollárhoz közelítő árat szeretett volna elérni.

Kiszivárgott ugyanakkor olyan információ is, hogy a Texaco nem a magasabb ajánlat kiharcolása érdekében mondott nemet, vagyis nem arra vár, hogy a Chevron megemelje az árat. A tárgyalások végleg befejezettnek tekintendők, mivel a két vállalat az áron kívül más kérdésekben sem tudott egyetérteni. Vitás maradt például, hogy az egyesülést követően milyen összetételű legyen az új cég vezetése.

Ennél is súlyosabb gondot jelentett azonban, hogy a fúzió csak komoly áldozatok árán nyerhette volna el a versenyhatóságok jóváhagyását. A Texaco ugyanis a múlt év elején a brit-holland Shell céggel és a szaúd-arábiai Aramcóval kőolaj-finomítási és marketing vegyes vállalatot alapított. Miután az Aramco már addig is domináns szereplő volt az amerikai piacon, a vegyes vállalat még jobb pozícióra tett szert, különösen az Egyesült Államok nyugati partvidékén. Az illetékes hatóságok nyilvánvalóan nem fogadták volna el, hogy a szövetségbe még a Chevron is beszálljon.

A Chevron részéről viszont azt akarták, hogy a fúzió fejében a Texaco hozzon áldozatot, azaz lépjen ki a vegyes vállalatból. Ezt azonban a Texaco túl költségesnek ítélte. Források szerint nem zárható ki: az ágazat nemzetközi konszolidációja közepette a Chevron valójában arra számít, hogy a Shelltől kap nemsokára előnyös, részvényenként 80 dollárt elérő felvásárlási ajánlatot. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik