Gazdaság

ADÓFIZETŐK TOPLISTÁJA – Milliárdos rekorder

Közel 1,2 milliárd forintnyi – még dollárban sem kevés – bruttó jövedelmet vallott be a múlt évre az a magánszemély, aki elvileg megkaphatná a “Magyarország legnagyobb jövedelmű embere” kitüntető címet. Ha az összevont és a forrásadós jövedelmeket is figyelembe vesszük, akkor a száz legnagyobb adózó tavaly átlagban 202 millió forint jövedelemre tett szert.

A TOP 100-ba 99 millió forint feletti jövedelemmel lehetett bekerülni – legalábbis az önbevallást készítő magánszemélyek személyi jövedelemadó-bevallásának adóhatósági feldolgozása alapján ez derült ki.

A önbevallást készítők összevont átlagjövedelme tavaly egyébként az előző évhez képest csupán mérsékelten növekedett, s így 664 ezer forintot tett ki. Tovább nőtt a munkaviszonyból származó bérjövedelem aránya (ebből átlagban csaknem 700 ezer forintot vallottak be), mérséklődött viszont az önálló tevékenységből származóké. Az átlagjövedelem Budapesten az 1 millió forintot is meghaladta, miközben a fővároson kívül éppen csak közelítette az 550 ezret.

Az elkülönülten adózó forrásadós jövedelmek közül 1997-hez képest tavaly az osztalékból származó jövedelmek nőttek a leginkább – csaknem kétszeresükre -, s így meghaladták a 73 milliárd forintot (lásd a táblázatot). A tőzsde tekintetében nem igazán volt sikeres év 1998., sőt sokan hatalmas veszteséget is kénytelek voltak elszenvedni. A múlt év eleje óta viszont ezt a veszteséget le lehetett vonni a nyereségből, s csak a különbözet után kellett az adót megfizetni.

Tavaly az előző évhez képest a legalacsonyabb – a 250 ezer forint alatti – jövedelműek kivételével az adóterhelés valamennyi sávban csökkent. Folytatódott az a tendencia, hogy a nyereséges egyéni vállalkozók aránya növekszik: már csaknem 70 százalékuknak volt pozitív, de legalább nulla eredménye. A legnagyobb arányban a szellemi szabadfoglalkozásúak között voltak nyereségesek (56,8 százalék), a legkisebb arányban pedig a kereskedők között (45,7 százalék). Érdekes, hogy a nyereségesek között a legnagyobb jövedelmet (átlagban közel 440 ezer forintot) a mezőgazdasági vállalkozók mutatták ki. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik