Gazdaság

SOROS ÚJ KOCKÁZATI ALAPOT INDÍT – Európa meghódítása

Szakítva eddigi üzletpolitikájával, Soros György Európában is beindítja a kockázatitőke-befektetéseket. A Financial Times szerint a magyar származású amerikai üzletember több mint egymilliárd dollárt különített el erre a célra.

Irodát nyitott a napokban Londonban a kimondottan kockázatitőke-befektetésekre szakosodott Soros Private Equity Partners. A Soros Fund Management befektetési csoporton belül már évek óta működő szervezet eddig szinte kizárólag Észak-Amerikára korlátozta tevékenységét. Soros György tervei szerint év végére feláll az európai ügyletekkel foglalkozó csapat, amely a Soros-birodalom két globális befektetési alapja – a 3,5 milliárd dollárt kezelő Quantum Industrial Holdings Fund és a 600 millió dolláros, zömmel ingatlanügyletekben “utazó” Quantum Realty Fund – forrásait felhasználva vállalkozik befektetésekre. Az első körben elkülönített 1 milliárd dollár a kínálkozó lehetőségek függvényében növekedhet.

Az európai divízió élére Soros a Goldman Sachs befektetési igazgatóját, Ramez Sousout nyerte meg vezetőnek. Rajta kívül további nyolc neves befektetési szakember irányítja majd a tevékenységet.

Az utóbbi időben több kockázati befektetésre specializálódott amerikai társaság is megjelent Londonban – köztük a Kohlberg, Kravis and Roberts (KKR), a Carlyle Group és a Hicks Muse -, arra építve, hogy az európai piacon számos alulértékelt vállalat kínálkozik felvásárlási célpontként. Egyes szakértők máris attól tartanak, hogy Soros megjelenésével a piacnak ez a szegmense túltelítetté válik, azaz egész egyszerűen kevesebb kockázati befektetési lehetőség lesz, mint amire a társaságok potenciálja elegendő. Sousou maga is elismerte, hogy nagy versenyre számítanak, de bízik benne, hogy a Soros-hálózat erejére támaszkodva képesek lesznek riválisaiknál jobb ajánlatokkal előállni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik