Gazdaság

BESZÁLLÍTÓI MINTAPROGRAM A RÁBÁBAN – Felzárkóztatás

Beszállítói mintaprogramot indít a Rába Magyar Vagon és Gépgyár Rt. a Gazdasági Minisztérium (GM) közreműködésével – erről írt alá megállapodást Zalán Barnabás, a társaság vezérigazgatója és Fónagy János, a tárca államtitkára. Mindez kapcsolódik a kis- és középvállalkozók fejlesztését szolgáló kormányprogramhoz.

Közvetlenül érdekelt a Rába a minősített alvállalkozói rendszer kiterjesztésében, a beszállítók felzárkóztatásában, hiszen – mint azt Zalán Barnabás elmondta – ez a kör maradt le leginkább a műszaki fejlesztésben, náluk a legnyomasztóbb a tőkehiány, sőt a külpiacokon tapasztalható recesszió is őket sújtotta a legerősebben. Olyannyira, hogy ez már a mintegy ezer alvállalkozóval rendelkező Rába saját tevékenységében is nehézségeket okozott. (A győri cég saját felmérése szerint a kelet-magyarországi potenciális alvállalkozók alig 5 százaléka képes a termelését maga finanszírozni, s a minőségi feltételek és az ár alapján mindössze 3 százalékuk alkalmas beszállítónak.) Ezért a társaság már tavaly ősszel létrehozta 50 kis- és közepes alvállalkozóját érintő beszállítói mintaprogramját, amelyben a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Citibank és a kereskedelmi kamarák is közreműködnek.

Zalán Barnabás szerint a mintaprogram célja, hogy alvállalkozóikat felkészítsék az uniós csatlakozás utáni együttműködésre. A Rába a mintegy 100 millió forintos programmal egyebek között a minőségi szabványok alkalmazásában és a minőségbiztosítás bevezetésében, az auditálásban, a logisztikai informatikai rendszer korszerűsítésében, valamint a géppark lecserélésében kíván segíteni. A tapasztalatokat a GM a kormányzati célprogramban készül kamatoztatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik