Gazdaság

Kényes kérdések

NATO-TÁMADÁSOK JUGOSZLÁVIA ELLEN. Múlt szerdán megkezdődött a NATO-erők korábban beígért légi akciója Jugoszlávia ellen: a szövetség harci gépei azóta nagy erőkkel bombázzák a kijelölt katonai célpontokat. Hivatalos budapesti nyilatkozatok szerint Magyarország minden erejével azon van, hogy kimaradjon a konfliktusból. Egyelőre nem tudni, milyen hatással lesz a jugoszláviai háború a magyar-jugoszláv árucserére, ám annak mennyisége – legalábbis átmenetileg – minden bizonnyal csökkeni fog. Jelenleg a szállítás és a tranzitszállítás is szünetel Jugoszláviába, ugyanakkor a Gazdasági Minisztérium szerint a magyar export jelentős részét kitevő élelmiszerre háborús időszakban is szüksége lesz a balkáni országnak. Gondot jelenthet azonban Jugoszlávia fizetőképessége, mivel a devizatartalékai a 60 napos importszint alá estek.

CHIKÁN ÖNMÉRSÉKLETRE INTI A CÉGEKET. Chikán Attila gazdasági miniszter szerint a honi gazdaság növekedési üteme a legpesszimistább előrejelzések szerint is duplája lesz az európainak. A miniszter a gazdasági élet szereplőitől azt kéri: az idén elégedjenek meg 4-5 százalékos reálbér-növekedéssel, s inkább a vállalkozások fejlesztésére fordítsák az e felett rendelkezésükre álló forrásokat. A kormány a jövőben hatékonyabban kívánja támogatni a hazai tulajdonban lévő nagyvállalatokat, amelyek száma a miniszter szerint egy-két tucatnyi lehet.

HITELFELVÉTELI TERVEK. Járai Zsigmond pénzügyminiszter szerint Magyarország az idén összesen 1,8 milliárd dollárnyi külföldi hitelfelvételt tervez. Ennek része a már megtörtént 500 millió eurós (mintegy 550 millió dolláros) kötvénykibocsátás és a piacra dobás előtt álló 750 millió dollárnyi globálkötvény is. Tavaly szeptember végi állapot szerint egyébként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éven túli adósságából az idén 1666 millió dollár jár le (lásd a grafikont), míg a kormányzati szektor esetében ez a szám 268 millió dollárt tesz ki.

METRÓPER. Előreláthatóan április 6-án hirdetnek elsőfokú ítéletet abban a perben, amelyben arról kell döntenie a bíróságnak, hogy felmondhatta-e egyoldalúan és azonnali hatállyal a kormány tavaly novemberben a 4-es metró építésére vonatkozó megállapodást. A felperesek – a fővárosi önkormányzat és a BKV Rt. – szerint bár az idei évi költségvetési törvény nem tartalmazza a metró megépítésére vonatkozó összeget, ha a bíróság érvényesnek mondja ki a szerződést, akkor a kormányzat akár a tartalékokból is tudná folyósítani az ez évre vállalt kötelezettségeit. Az alperes – a kormányt képviselő Pénzügyminisztérium – álláspontja szerint azonban a tartalékokat nem erre a célra különítették el.

KIADHATJÁK A GLOBEX-VEZETŐKET. A müncheni tartományi felsőbíróság engedélyezte a Globex Rt. Németországban elfogott két vezetőjének kiadatását a magyar hatóságoknak. Vajda László és Vellai Györgyi ügyvédei korábban indítványt adtak be, amelyben védenceik kiadatása ellen érveltek. A felsőbíróság a körülmények mérlegelése alapján úgy döntött, hogy a felsorolt érvek nem elégségesek, ezért támogató megjegyzéssel továbbította a magyar hatóságok kérelmét a bonni igazságügyi minisztériumhoz, amely a végső szó kimondására hivatott a Globex-vezetők kiadatási ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik