Gazdaság

ÁTALAKULÓ SIEMENS-CSOPORT – Holdingosodóban

Átláthatóbb viszonyokat kíván teremteni magyarországi érdekeltségeinél a Siemens AG. Éppen ezért a Siemens Telefongyár Kft. a korábbi osztrák tulajdonból az anyacég többségi, valamint a Siemens Rt. 25 százalékos tulajdonába megy át. A Magyar Kábel Művek tavalyi eladását pedig az idén ősszel a Duna Kábel Kft. értékesítése követi.

Négyezer embert foglalkoztatott a múlt év véigén húsznál is több magyarországi érdekeltségében a Siemens, s itteni konszolidált éves forgalma már meghaladta a 70 milliárd forintot. A telefongyárat eddig főként a hazai nyilvános távközlési hálózat és kapcsolástechnika meghatározó beszállítójaként tartották számon. A kilencvenes évek elejétől mostanáig országszerte csaknem félszáz EWSD főközpontot helyezett üzembe a társaság. Ezek együttesen 1,5 millió előfizetőt szolgálnak ki.

A társaság a jövőben a kommunikációs hálózatok mellett az informatikai rendszerek kiépítésére is több energiát fordít. Értékesítési profilja ugyanis kibővül a részvénytársaságtól idekerülő Hicom alközpontokkal és a rájuk épülő helyi hálózatokkal. A hazai alközponti piacon 45, a nyilvános távközlési piacon 50 százalékos a Siemens-gyár jelenlegi részesedése. Mint Goszták Árpád, a telefongyár igazgatója elmondta, a többfunkciós adat- és integrált hálózatok közül a Flex-Com a legnépszerűbb. Jelenleg a telefongyár legnagyobb projektje a MÁV számára építendő – 2700 kilométer hosszú, optikaikábel-rendszerű – magánhálózat. A Siemens emellett más alternatív távközlési szolgáltatótól is kapott már kisebb megrendeléseket. Közel 15 ezer számítógépes munkahelyet és telefonállomást integrálnak egy hálózati rendszerbe az adóhivatal megrendelésére. A telefongyár a hálózatok teljes spektrumát tudja szállítani. A távközléshez kapcsolódó végberendezések és kábelek gyártása, valamint az ezekhez kötődő szolgáltatások továbbra is a Siemens Rt.-nél maradnak. A távközlési kábelek előállítása sem marad érintetlen a jövőben: felhagynak az eddigi rézalapú technológiával, amelyet teljes egészében felvált majd az optikai szálas kábelgyártás. Így feleslegessé válik a Duna Kábel Kft., amelyet legkésőbb szeptemberig kíván eladni a többségi tulajdonos, a Siemens Austria.

A Duna Kábel egyébként nagyon eredményesen működő vállalkozása volt eddig az anyacégnek: 1992 óta több mint 4 millió érkilométer rézkábelt szállított, s a termék nemcsak a magyar piacon, de a szomszédos országokén is vevőre talált. A társaságnál dolgozó 90 ember tavaly 2,8 milliárd forint fölötti nettó árbevételt ért el.

A szervezeti átalakítás nemcsak a telefongyáriakat érinti, hanem változást hoz például az épülettechnikával foglalkozó hazai Siemens-érdekeltségeknél is. Ez tulajdonképpen a honi csoport holdinggá szerveződésének kezdetét jelzi. A tervek szerint a Siemens Rt. a kissé szövevényesnek tűnő, de zömükben még az idén végrehajtandó átszervezéseket követően várhatóan 2,5 ezer embert foglalkoztat majd, árbevétele pedig 60 milliárd forint körüli lesz. A forgalom közel felét a hálózatos távközlési megoldásokat kínáló telefongyár adja majd.n

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik