Gazdaság

MOBILKÉSZÜLÉKEK: PIACVEZETŐ A NOKIA – Választékosan

A termelő- és kutatóbázisok létrehozásával Magyarország évről évre fontosabb szerepet kap a Nokia életében. Az itteni monitorgyártásból, készülékforgalmazásból, valamint a mobiltávközlési rendszerek építéséből tavaly 75 milliárd forintos árbevételt ért el a finn társaság, amely a mobiltelefonok hazai piacán - mintegy 50 százalékos részesedéssel - vezető szerepet tölt be.

Nálunk is felgyorsulni látszik az összes moibiltelefonnak jelenleg mintegy 10 százalékát kitevő első generációs készülékek cseréje. Mivel a Nokia-gyártmányok népszerűsége ugrásszerűen nőtt az utóbbi időben, várhatóan e “csereakcióban” is jelentős szerepe lesz a finn társaságnak. Kari Lahtinen, a Nokia Telecommunications Kft. ügyvezető igazgatója optimista, mert szerinte a közép- és kelet-európai térségben nálunk fejlődik a legdinamikusabban a mobiltelefonok piaca. Számításai szerint ugyanis egy mobilhálózat akkor indul számottevő növekedésnek, ha az ellátottság eléri a 10 százalékot. Finnországban a lakosság közel 60 százaléka rendelkezik már mobilkészülékkel; nálunk a megfelelő arány 12 százalék körüli. A komáromi mobiltelefon-gyár létrehozásával a Nokia 1600-ról 3500 főre emelné foglalkoztatottjainak számát, és ezzel a legnagyobb hazai távközlési befektetővé válna. A terveknek megfelelően ebben a gyárban készülnének bizonyos elemei a legújabban bemutatott nagy kapacitású berendezéseknek. Az új MetroSite bázisállomások használatával például a szolgáltatók tízszeres kapacitásbővítést érhetnek el, lényegesen kisebb költséggel.

Ha a szolgáltatók lépést kívánnak tartani az előfizetők számának rohamos növekedésével, ezt csak a technikai fejlődés nyomon követésével, folyamatos kapacitásbővítéssel tehetik. A fejlesztések a szolgáltatók mellett közvetlenül érintik majd a felhasználókat is. Az új szolgáltatások, technológiák, a design, valamint a két frekvenciasáv párhuzamos használhatóságának követelményei arra késztetik az előfizetőket, hogy újabb és újabb készülékeket vásároljanak. Ennek fényében a Nokia a mobiltelefonok választékbővítésében látja a jövő útját.

A telefonok számában bekövetkező robbanásszerű változás azonban már most kétségeket ébreszt: vajon mi lesz elhasznált GSM-készülékeinkkel? Erre a kérdésre a fejlesztő a válaszadást a szolgáltatókhoz utalja. Félmegoldás már ma is van: a becseréléssel egybekötött vásárlás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik