Gazdaság

BANK MOBILTELEFONON – Éteri egyenlegközlés

Immár négy bank mobiltelefonos ügyfelei részesülhetnek rövid, úgynevezett SMS üzenetekben, többnyire mihelyst számlájuk egyenlegében változás történik. A hitelintézetek ha már ilyen szolgáltatást kezdeményeznek, igyekeznek mindkét mobil szolgáltatót behálózni; ám van amelyik eddig csupán az egyikkel szerződött.

A”mobilos” piacon legújabban feltűnt Budapest Bank (BB) kifejezetten a kártyás költések nyomán bekövetkező változásokról üzen minden alkalommal, részletezve a költés helyét, formáját (vásárlás vagy pénzfelvét), idejét, rögzítve a használt kártya típusát, valamint azt, hogy mennyi maradt a számlán. Emellett interaktív üzenet formájában az ügyfél többek között megtudhatja számlájának aktuális egyenlegét, módosíthatja kártyás készpénzfelvételének és vásárlásainak napi limitjét, mint ahogy fel is függesztheti a kártya használatát.

A CIB Mobilbank a forint és devizaszámla egyenlegéről ad tájékoztatást kétféle csomagban (lásd táblázatunkat) az e szolgáltatását igénybe vevő 900 lakossági és mintegy száz vállalkozói ügyfelének. Az OTP – amely a két mobilszolgáltató közül csupán a Westel 900 céggel szerződött – Mobil TeleBank néven ugyancsak két csomagot kínál, standard és komfort néven, eltérő díjakkal és szolgáltatási körrel. Ezek révén az ügyfél az aktuális egyenlegén kívül tőzsdei, valamint valuta- és devizaárfolyamokról érdeklődhet.

Legrégebben az Inter-Európa Bank indította be mobilbanki szolgáltatását; e hitelintézet havi díjat ugyan nem kér, ellenben valamennyi üzenetért felszámol egy – a lakossági és a vállalkozói ügyfeleknek eltérő – összeget. Ingyenesen egyébként csupán a CIB-nél küldhető interaktív üzenet, de az is csak havonta 5-10 alkalomra vonatkozik.

Erre a piacra a bankok többnyire hagyományos telebanki szolgáltatásaik bevezetését követően léptek, kivéve a BB-t, amely vezetékes változattal nem is rendelkezik. A megszokott módon már “telebankoló” pénzintézetek közül egyébként rövidesen be kívánja tenni a lábát a mobil terepre a Citibank, az Erste Bank és idővel a Kereskedelmi és Hitelbank is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik