Gazdaság

KÍSÉRLETI KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZER – Tetralógia

Az Antenna Hungária (AH) Rt. a Motorolával karöltve üzembe helyezte a budapesti Tetra kísérleti kommunikációs rendszert; az együttműködésben januártól a Nokia is részt vesz. A készenléti szervek határon belüli, sőt azon túli együttműködését is lehetővé tévő, a GSM-nél legalább háromszor gyorsabb szisztéma tesztelését a Belügyminisztérium (BM) végzi.

Kísérleti Tetra-szolgáltatását november 4-én kezdte meg az AH Rt. A tesztelés Motorola-készülékekkel indult, ám azóta megegyeztek a Nokiával is, s ennek értelmében januártól a finnek ugyancsak bekapcsolódnak a budapesti próbaüzembe. Szintén tárgyalások folynak a japán Simocóval az esetleges bekapcsolódást illetően. A versenysemlegesség jegyében egyébként az AH Rt. valamennyi rádiótelefon-gyártót meghívja egy bemutatkozó találkozásra. A most folyó kísérlet sikeres végrehajtása – és az uniós csatlakozással összhangban lévő kormánydöntés – után a cég Budapesten fél éven belül, országosan pedig két év alatt képes kiépíteni, majd utána üzemeltetni a schengeni egyezményt aláíró országok biztonsági szervei által érvényesített igényeknek megfelelő, adat-, kép- és hangátvitelre egyaránt alkalmas Tetra-hálózatot.

A szabványt az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet határozta meg, számos európai felhasználó és gyártó szervezettel közösen. A rendszerrel kapcsolatos együttműködési megállapodás 1994 decemberében jött létre azzal a céllal, hogy a szisztéma iránt érdeklődőket képviselje, beleértve a felhasználókat, gyártókat, szolgáltatókat, teszt-laboratóriumokat és távközlési intézményeket. A fenti kontraktus ma a világ 14 országának 68 cégét reprezentálja. A becslések szerint 2010-re a Tetra-szabványon alapuló rendszereknek 5-10 millió előfizetője lesz.

A szolgáltatás lényege, hogy a készenléti szervek – mint például rendőrség, tűzoltóság, mentők, határőrség, polgári védelem – olyan vezeték nélküli hang-, kép- és adatkommunikációs rendszert kaphatnak, amellyel gyors és megbízható kapcsolatteremtésre van lehetőség, s amely koordinált hozzáférést tesz lehetővé olyan kritikus szituációkban, ahol emberi élet és vagyonbiztonság forog kockán. A szisztéma Európában szinte mindenütt kísérleti fázisban van, Finnországban azonban a Nokia már kiépítette országos hálózatát, amelyet egy – az AH Rt.-hez hasonlóan – állami többségű távközlési szolgáltató működtet. (Az állami többség azért fontos, mert garanciát ad a biztonságos üzemeltetésre, s emellett ellenőrzési lehetőséget nyújt az árképzés felett is.)

A budapesti próbát 3 bázissal és 150 készülékkel kezdték meg – ez a kontinensen a legnagyobb szabású kísérletnek tekinthető. Januárban újabb 30 finn, később pedig várhatóan még 100 japán készülék csatlakozik a – NATO által felszabadított – 380-400 megahertzes frekvenciasávban működő szolgáltatáshoz. Az irányítóállomások szinte a főváros egész területét lefedik, tehát mód lesz a biztonsági szervezetek országos központjainak együttműködésére.

Az AH Rt. reményei szerint a kísérlet a jövő év első felében megfelelő eredménnyel zárul majd, s a BM e céget kéri fel az országos hálózat üzembe helyezésére. Ebben nemcsak az elsőbbség joga, hanem a kiváló infrastrukturális háttér és szakembergárda okán bizakodhat a vállalat. A társaság szerint – bár a cég 2002-ig biztosan állami többségű marad – a rendszer kiépítése megoldható úgy is, hogy az ne terhelje az állami költségvetést. A tervekben szereplő 16-18 milliárd forint értékű beruházás anyagi bázisát hitelekből és befektetésekből kívánják előteremteni, ám ezekről az elképzelésekről közelebbit nem sikerült megtudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik