Gazdaság

NITROKÉMIA-KIÁRUSÍTÁS – Lőporos hordó

Megkezdte csarnokainak, üzemeinek értékesítését a balatonfűzfői Nitrokémia Vegyipari Rt. Az anyacég tavalyi kettéválása után ez a társaság örökölt minden veszteséges vállalkozást; a társaság a portfoliotisztítás után csak a környezeti károk felszámolásával foglalkozik majd.

Mintegy 2 milliárd forint értékű vagyontól igyekszik jövő év végéig megszabadulni a Nitrokémia Vegyipari Rt., minek kapcsán meghirdették az ioncserélő és a poliészter-gyantát gyártó üzemeket. A lépésre az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. és a kormány múlt évi döntése késztette a társaságot. E szerint a tavaly félmilliárdos veszteséget produkáló ős-Nitrokémiából kiszakítottak egy tartozásoktól mentesített, prosperáló üzletágakra specializálódó céget, Nitrokémia 2000 Rt. néven. Az anyacéghez került viszont a rendszerváltást követően megrendelések nélkül maradt lőporgyártás, a műanyagfeldolgozás, illetve a hadiipari üzemek csoportja. Komoly terhet jelent továbbá, hogy az idők folyamán saját lakótelep épült a Nitrokémia anyagi bázisára támaszkodva: a 700 lakásból és az azokat ellátó teljes infrastruktúrából álló rendszerrel nem tudtak mit kezdeni a vállalatnál. (Egyedülálló módon, a Nitrokémia által üzemeltetett 100 megawattos áramtermelő erőmű biztosította például a lakótelep lakossági áramellátását. A vállalat átalakulását is nagyban gátoló lakóparkból – miután a helyi önkormányzat nem volt hajlandó átvenni ezt a terhet – később értékesítették a víz- és csatornarendszert, majd az áramszolgáltatási jogot is leadták.)

A Nitrokémia eladására még 1992-ben tett kísérletet egy francia privatizációs társaság, ám a köztartozásoktól mentes vegyipari társaság nem talált vevőre, s nem jutottak konszolidációs támogatáshoz sem – tudtuk meg Mihálovics Lászlótól, a Nitrokémia Vegyipari Rt. igazgatójától. Mivel belső tartalékaik elfogytak, a kormány határozata értelmében tavaly 2 milliárdos törzstőke-emelésre került sor, biztosítandó a reorganizációs program végrehajtását. E mellett a régi Nitrokémia jegyzett tőkéjét 5,9 milliárdról 1,3 milliárdra csökkentették, a különbözet pedig a Nitrokémia 2000 Rt. alaptőkéje lett (2 milliárd készpénzként, 2,6 milliárd pedig eszközként). Bár a tőkeelvonást követően 90 napig az üzleti partnerek megtámadhatnák a döntést, erre az igazgató nem lát esélyt.

A tőkeemeléssel nyert pénz tehát végül az ezredfordulón tőzsdére lépő Nitrokémia 2000 Rt.-nél kötött ki. A másik társaságnak kell ugyanakkor megbirkóznia a becslések szerint 10 milliárd forint értékű kárhalmazzal. A hét-kilenc év alatt elvégezhető kártalanítási munkálatok fedezetét az értékesítésekből származó bevételek, illetve a pontosan nem körvonalazott állami támogatások adják. Az eladhatatlan vagyontárgyakat, üzemeket a kormány verdiktje alapján felszámolják. Ez azt is jelenti, hogy a tavalyi 300 elbocsátott dolgozó után idén legalább 100 embert küld majd el a Nitrokémia Vegyipari Rt. A cég jövőképe bizonytalan; az is elképzelhető, hogy az eladások után megmaradó mintegy 600 hektáros földterületen ipari parknak adnak majd otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik