Gazdaság

OPEC: KVÓTAEMELÉS – Igény szerint

Az OPEC tagországai új kitermelési kvótákban állapodtak meg. Elemzők szerint a döntés nem okoz megrázkódtatást a piacon, s az olajárcsökkenés csak kismértékű lesz.

Hosszú tárgyalásokra számítottak az olajpiaci jósok az OPEC új kvótáiról, ám nem lett igazuk. A 11 tagország olajipari minisztereinek végül hat óra elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy megállapodjanak az 1993 óta érintetlen kitermelési kvóták összesen 10 százalékos növelésében. (Elemzők előzőleg 4 és 8 százalék közötti bővítést prognosztizáltak.) A döntés nyomán a tagországok eddigi napi 25 millió bareles összkvótája 27,5 millióra emelkedik.

A valóságban egyébként az OPEC-tagok eddig is túllépték a kereteket: a kitermelés napi 27,8 millió barelt tett ki a harmadik negyedévben, azaz az új kvóta még mindig elmarad ettől. Az OPEC a világ olajpiacán 40 százalékos részesedéssel rendelkezik (az összfogyasztás megközelíti a napi 74 millió barelt).

Elemzők szerint a kvótaemelés legfeljebb napi 500-600 ezer barel többletet jelent majd a piacon; többek között emiatt sem számítanak az olajárak felborulására (28,5 millió hordós napi OPEC-termelésig legfeljebb 50 cent és 1 dollár közötti árcsökkenés valószínűsíthető). A kvóta egyébként nagyjából megfelel az igényeknek, s egyes országok – így Irán – amúgy is termelő kapacitásaik maximumán vannak, így nem valószínű a keretek jelentős túllépése.

A becslésekben némi bizonytalanságot okoz az iraki helyzet. ENSZ-diplomaták szerint hat hónapon belül 3 milliárd dollárra emelkedhet az ország negyedéves eladható olajkerete. Kuvait olajipari minisztere úgy vélekedett, hogy jövőre 19 dollár körül stabilizálódik a barelenkénti olajár. (A fekete arany ára ezen a szinten volt a napokban a londoni tőzsdén.) Az OPEC legközelebbi ülése 1998. június 24-én Bécsben lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik