Gazdaság

MAGYAR-OROSZ KAPCSOLATOK – Felvették a fonalat

Nem hozott jelentős eredményeket a hét elején rendezett magyar-orosz gazdasági fórum, holott a budapesti vendéglátók abban bíztak, hogy a tárgyalások végére sikerül a magyar szempontból évek óta negatív áruforgalom kiegyensúlyozását megalapozni. Az orosz tárgyalódelegációt azonban a jelek szerint a jelenlegi pozíciók megerősítésének ukázával indította útjára a Duma, ami láthatóan nehézkessé tette a párbeszédet.

A nagy tradíciójú – bár nem mindig az önkéntesség elvén alapuló – gazdasági kapcsolatokkal rendelkező két ország találkozóját hazánk kezdeményezte. Erre jó oka volt, hiszen az Oroszországba irányuló magyar export évek óta folyamatosan csökken, miközben az onnan származó árubehozatal növekszik. Tavalyi kivitelünk 776,6 millió dollárt tett ki – ez az 1995-ösnél 5,6 százalékkal volt kevesebb. Oroszország ugyanakkor második helyével változatlanul őrzi előkelő pozícióját a hazánkba szállító országok rangsorában. Az előző évben – közel 10 százalékos bővülést produkálva – 2020,5 millió dollár értékben érkeztek hozzánk termékei.

A budapesti gazdasági fórumnak a magyar szempontból negatív egyenleg javítását kellett volna szolgálnia, ám az már a tárgyalások első napján egyértelművé vált, hogy még csak nem is körvonalazódik a megegyezés a partnerek között. Feliksz Bogdanov orosz nagykövet ugyan úgy vélte, hogy sikerült közelíteni egymáshoz az álláspontokat, Tardos Márton, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke azonban nem értett ezzel egyet. Mint mondta, éppen a párbeszéd hiányzik a tárgyalásokról: a két fél ez idáig csak a saját érdekeinek taglalásával volt elfoglalva. Adrian Puzanovszkij, a Duma gazdasági bizottságának elnökhelyettese Bogdanovnak és Tardosnak is igazat adott, hangoztatván: Oroszország további fejlődése összefügg nemzetközi gazdasági kapcsolatainak javításával. Szerinte a két ország áruforgalmában beállt aránytalanság a középtávú együttműködés során eltűnik. Példaként említette az Ikarus buszok beszállítását, ami jelentősen javíthat a magyar export mutatóin. Ugyanakkor rámutatott, hogy Moszkvában sem maradéktalanul elégedettek a kétoldalú kereskedelem alakulásával, mivel az orosz termékek között túlságosan magas, közel háromnegyedes az energiahordozók aránya.

A tárgyalások egyetlen, mindkét fél által támogatott javaslata egy kormányközi gazdasági munkacsoport megalakításáról szólt. Ezt Tardos és Puzanovszkij szerint is elfogadja majd az orosz és a magyar törvényhozás.

A gazdasági fórummal kapcsolatos hír, hogy a Magyar Eximbank és Exporthitel Biztosító Rt. hamarosan tető alá hozza több orosz pénzintézettel is a vevői hitel megnyitásáról szóló szerződéseket, amelyek a magyar exportot hivatottak támogatni. Ilyen jellegű konstrukció 2 millió dollár értékben már működik a Roszszijszkij Kredit Bankkal; az új szerződők közt ott található az egyik legnagyobb kereskedelmi bank, a Szberbank is, amellyel közel 10 millió dolláros hitelről köttetik a közeljövőben kontraktus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik