Gazdaság

TÚLTELJESÜLNEK AZ ADÓBEVÉTELEK – Lerovók és megrovók

Az idén várhatóan több adónemet tekintve is túlteljesülnek a bevételek, hiszen az év első 11 hónapjában az előirányzatoknak már 92 százaléka befolyt a központi költségvetésbe. A kedvező eredményhez az adóhivatal munkája is hozzájárult - jelentette ki Kékesi László elnök egy minapi fórumon.

Nincs szüksége az adóhatóságnak újabb eszközökre az adóeltitkolók elleni harcban; a meglévőket kell minél jobban kihasználni, vagyis végre kell hajtani a jogszabályi előírásokat – vallja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (Apeh) elnöke. Kékesi László a Világgazdaság által szervezett Üzleti Klubban elmondta: a jövedelem-minimumnál kevesebbet bevalló több mint 73 ezer önálló tevékenységet végzőnek a 85,5 százaléka küldte vissza a kitöltött nyilatkozatot. Közülük 4400 önellenőrzést végzett, s így az általuk korábban bevallott 340 millió forintos adóalap 618 millió forinttal nőtt. Ezáltal 150-190 millió forinttal gyarapodott a költségvetés bevétele. Az adóbecslést egyébként minden igazgatóságon folyamatosan végzik azon személyek esetében, akiknél az Apeh a kitöltött nyilatkozat alapján úgy ítéli meg, hogy a tavalyi jövedelmük nem nyújthatott fedezetet kiadásaikra.

Az elektronikus bevallás feltételei a fogadó oldalon még nincsenek meg – ismerte el Kékesi László. Reményei szerint azonban 1999-től a kiemelt adózók igazgatóságához tartozó 357 adóalany már így tehet bevallást. Az elnök nem vitatta, hogy az adónyomtatványok bonyolultak; annak érdekében, hogy a papírok kitöltése minél könynyebb legyen, a hivatal rövidesen CD-n is megjelenteti a bevallási útmutatókat.

Az Apeh kinnlevőségei az év első tíz hónapjában meghaladták a 360 milliárd forintot. A további növekedés megakadályozása elsőrendű feladat, ezért a tartozásokat gyakran engedményezéssel értékesítik. Kékesi úgy látja: ha korábban is ezt tették volna, jóval kisebb lenne a kinnlevőségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik