Gazdaság

Csobban a víz

GÁTAK A DUNÁN? A magyar tárgyalóküldöttség múlt heti javaslata alapján esetleg két kisebb gát épülne a Duna magyar szakaszán. Helyük még bizonytalan, mint ahogy az is, hogy végül ez a megoldás, vagy valamely alternatív folyószabályozási javaslat valósul-e meg. Az ügyben az ellenzék és a környezetvédők élesen támadták Nemcsók János kormánybiztost, majd utóbb az egész kormányt. A bírálatokra a miniszterelnök hasonlóan élesen reagált a parlamentben.

KÜLKERESKEDELMI FORGALOM. Az idei első kilenc hónapban a kivitel értéke 2434 milliárd forintot, a behozatalé 2752 milliárd forintot tett ki. Az áruforgalmi mérleg hiánya így a KSH adatai szerint 318 milliárd forint volt: 56 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Az export összeghasonlító áron 25, míg az import 24 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Dolláradatokból számolva a passzívum 1,75 milliárd dollárt tett ki, amelyből 1,27 milliárd terheli a költségvetést.

ERŐSÖDŐ KISKERESKEDELEM. A kiskereskedelmi és vendéglátó-forgalom emelkedő tendenciája szeptemberben tovább folytatódott: az értékesítés volumene közel 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A január-szeptemberi együttes forgalom (2266 milliárd forint) folyó áron 14 százalékkal magasabb, összehasonlító áron viszont 2 százalékkal alacsonyabb volt, mint 1996 azonos időszakában. Ezen belül a vendéglátás volumene 6,5 százalékkal bővült; a csökkenés a kiskereskedelem 2,5 százalékos visszaesésének tudható be (a havonkénti összevetésről lásd grafikonunkat).

JAVULÓ JÖVEDELMI HELYZET. Az év első felére a vállalatok és a lakosság jövedelmi helyzete is javult az előző év azonos időszakához képest – szól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) évközi jelentése. A vállalatok jövedelmének bővülése hitelfelvételeiket is növeli, bár beruházásaik finanszírozásában egyre nagyobb a saját források szerepe. A jegybank becslése szerint a lakossági fogyasztás 1 százalékkal, a lakossági beruházások pedig 5 százalékkal növekedtek az első félévben.

TÚLTELJESÜLNEK AZ ADÓBEVÉTELEK. Az idei adóbevételek néhány százalékkal meghaladhatják az előirányzatokat. Az 536 milliárd forintos szja-terv időarányos teljesülése jelenleg 100,4 százalékos; a 627 milliárdra tervezett nettó áfa-befizetés csaknem 6 százalékkal haladja meg az időarányos mértéket; a 266 milliárdosra várt fogyasztási adó pedig több mint 4 százalékos túlteljesülést mutat.

JEGYBANKI KAMATCSÖKKENTÉS. Hétfőtől a Magyar Nemzeti Bank az 1 hetes betéti kamatát 19,25 százalékosra, az 1 hónaposét 19,75 százalékosra, míg az MNB-kötvény irányadó éves hozamát 19,25 százalékosra csökkentette.

MAGYARORSZÁG: JÓRÉSZT SZABAD GAZDASÁG. A Heritage Foundation amerikai gazdasági kutatóintézet legfrissebb jelentése ismét rangsorba állította a világ országait ama szempont alapján, hogy mennyire avatkozik bele az állam az adott ország gazdasági életébe. A washingtoni szakértők tíz területen vizsgálták az állami beavatkozás mértékét, s arra a megállapításra jutottak, hogy Magyarország a jórészt szabad kategóriába tartozik, ami 156 ország között a 66. helyre elég. A legszabadabb országnak – miként az elmúlt négy évben – ismét Hongkongot ítélték a kutatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik