Gazdaság

APEH-VIZSGÁLATOK – Járulékos teher

Az adóhatóság hétfőn megkezdte a társadalombiztosítási járulék befizetésének ellenőrzését. Ez félezer nagy, valamint 2 ezer kis- és középvállalkozást érint. Az idei első tíz hónapban egyébként a hivatal a tavalyinál több adóhiányt tárt fel, de megnőtt a pereinek száma is.

Bár az idei jövedelemkiáramlás nagyobb a kormány által vártnál, október végéig a tb-járulékok befizetése mégis jelentősen elmaradt az időarányos tervtől. A pénzügyi tárca vezetése ezért kezdeményezte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (Apeh), hogy célvizsgálat keretében november 10-től a tb-járulék, valamint az egészségügyi hozzájárulás befizetését is ellenőrizze. (Erre az áfa-kiutalás előtti revízió során is mindig sort kerítenek majd). Az ellenőrzés eredményét hetente megküldik az egészségbiztosítási pénztáraknak – a fizetési meghagyásokat már ezen hivataloknak kell kiadniuk.

Az Apeh egyébként idén október végéig a tavalyi hasonló időszakénál némileg kevesebb, összesen 231 ezer ellenőrzést végzett, ám a feltárt 36 milliárd forintnyi nettó adóhiány közel 30 százalékkal meghaladja a korábbit (az adónemenkénti megoszlásról lásd grafikonunkat). A kiutalás előtti ellenőrzések nyomán jelentősen emelkedett az adóhatóság által visszatartott összeg is, amely október végéig megközelítette a 20 milliárdot. Az adózókat összesen 28,9 milliárd forintnyi bírság és pótlék kiszabásával igyekeztek jogkövetésre bírni.

1996 végén az Apeh-perek száma alig lépte túl a 6 ezret, ezzel szemben jelenleg jó 15 ezernyi ügy van folyamatban; az új keresetek perértéke meghaladja az 5 milliárd forintot. Az Apeh a Legfelsőbb Bíróságnak a befektetési perekben hozott jogerős ítéletét természetesen magára nézve kötelezőnek tekinti. Éppen ezért folyamatosan dolgozzák fel azokat a bevallásokat, amelyeknél a bíróság jogosnak találta a kedvezmény igénybevételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik