Gazdaság

ÉT-MEGÁLLAPODÁS – Meg sem izzadtak

Jövőre 19,5 ezer forint lesz a minimálbér, a versenyszféra ajánlott béremelése pedig 13,5-16,0 százalékos - született meg az egyezség az Érdekegyeztető Tanács (ÉT) plenáris ülésén. Sikerült megállapodni a költségvetési és az adótörvényhez kapcsolódó módosítócsomagról is. A kormány a viharmenetes alku érdekében 12,3 milliárdnyi költségvetési kiadást jelentő engedményt tett.

Jövőre – a tervezett 13,5 százalékos infláció mellett – legalább 13,5, de legfeljebb 16 százalékkal emelkednek a vállalkozói szféra bérei, legalábbis az ÉT-ben létrejött egyezség értelmében. A minimálbér (lásd a grafikont) januártól 2 ezer forinttal emelkedik. A havi szja-jóváírás az idei 3600 forintról 4200 forintra nő. Ugyanakkor az egészségügyi hozzájárulás februártól havi 2100 forintra emelkedik (a magasabb befizetési miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozók között egymilliárd forintot osztanak fel). Csökkenti a munkaadók terheit, hogy az általuk fizetett 0,3 százalékos bérgarancia-járulék februártól megszűnik, s a szintén a Munkaerőpiaci Alapba fizetendő 4,2 százalékos szolidaritási járulék 1998. júliusától 4 százalékra csökken.

A vállalkozásokat terhelő helyi iparűzési adó maximális mértéke 1,4 százalék lehet (a korábban tervezett 1,5 százalékos felső határ helyett). A munkáltatók által fizetendő rehabilitációs hozzájárulás az idei 8 ezer forintról 11 ezerre növekszik. (Ezt az elvonást azoknak a 20 főnél többet foglalkoztató cégeknek és közintézményeknek kell fizetniük, ahol a csökkent munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az 5 százalékot.) Az étkezési hozzájárulás jövőre 1400 forint lesz, az üdülés támogatására 5 milliárd forint jut, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések adókedvezménye pedig továbbra is 50 százalék (de maximum 100 ezer forint) marad. Az ÉT-ben mindezek mellett elfogadták, hogy a szakszervezetek vállalkozási tevékenységéből származó bevételeire ugyanazon adókedvezmény vonatkozzon, mint a közhasznú szervezetekére, s arról is megállapodás született, hogy a mezőgazdasági vállalkozók a gázolaj fogyasztási adóját teljes mértékben visszaigényelhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik