Gazdaság

KERESKEDELMI DIPLOMÁCIA – Puhatolózások

Sűrű programja van a magyar kereskedelmi diplomáciának. Izraellel szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek, az ipari tárca politikai államtitkára Jordániában, Szíriában és Irakban puhatolózott újabb üzletek iránt, minisztere pedig üzletemberek kíséretében Horn Gyula miniszterelnökkel Romániába utazott.

Magyarország jelentős szerepet kíván vállalni a romániai bankok privatizációjában – hangsúlyozta romániai tárgyalásain Fazakas Szabolcs ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter. A magyar befektetések eddig 38 millió dollárt tettek ki, de ez az érték a román privatizáció felgyorsulásával jócskán emelkedhet. Az idén júliustól hatályba lépett CEFTA-megállapodás értelmében a két ország kereskedelmi forgalmában szereplő ipari termékek háromnegyede már vámmentes, a többi termékcsoportban pedig 2001-ig bontják le a vámokat.

Izraellel jövő januártól lép hatályba a Natan Sharansky izraeli ipari miniszter itteni látogatása során a múlt héten megkötött szabadkereskedelmi megállapodás. Ennek értelmében a magyar iparcikkek 97 százaléka vámmentessé válik, a mezőgazdasági exportban meghatározó termékekre pedig kedvezményes kontingenst alkalmaznak. A fokozott izraeli érdeklődést jelzi, hogy az onnan származó befektetések mértéke hazánkban meghaladta a 400 millió dollárt.

A Közel-Kelet energiabiztonsági szempontból kiemelten fontos az ország számára – hangsúlyozta a térségből hazatérve T. Asztalos Ildikó ipari államtitkár. Szíria jelentőségét az adja, hogy a Mol 1996-ban kutatásra vagy kitermelésre 10 millió dollár értékű koncessziót nyert ott. Irakban – az ENSZ-embargó miatt – 144 millió dolláros állami kintlévőség fagyott be. A magyar látogatás célja éppen az volt, hogy az adósság visszafizetésének lehetőségeit firtassa, valamint azt: miként lehetne az ENSZ által engedélyezett csatornákon mezőgazdasági és gyógyszeripari termékeket odaszállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik