Gazdaság

FELSZÁMOLÁSI HELYZETKÉP – Csendesülőben

Tartós és folyamatos csökkenésről árulkodik a Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség csődökről, felszámolások és végelszámolásról készített felmérése. Az egyre kisebb hullámokat vető eljárások száma az új cégjogszabályok elfogadásával tovább csökkenthet.

Hatvan százalékkal mérséklődött a cégek megszüntetésére vonatkozó eljárások száma az idei első háromnegyed évben, 1996. hasonló időszakához képest (lásd táblázatunkat). A legnagyobb arányú csökkenés a felszámolások esetében mutatkozott: itt az ügyszám a korábbi 36 százalékára esett vissza, és a harmadik negyedévben már csak 21 felszámolás indult. A csődesetek száma az elmúlt másfél évben rendre 10 alatt maradt (a harmadik negyedévben már csak egy ilyen volt), a végelszámolások számát azonban jelentős ingadozás jellemezte. Számuk a gazdasági év lezárása után megemelkedett, majd az év végéhez közeledve csökkent (idén szeptember végén a tavalyi esetek 84 százalékát regisztrálták). Az okok között a magyar gazdaság növekedése és a fizetési morál javulása feltételezhető. Az elmúlt években a cégnyilvántartási rendelkezések kiskapui miatt számos kényszervállalkozás jött létre és szűnt meg, amit az új cégjogszabályok csökkenthetnek.

A felmérés szerint egyébként a 30-60 napos számlakiegyenlítési idő vált általánossá. Bár a fizetőkészség javul, a megkérdezettek 16,5 százaléka változatlanul azt tapasztalta: nem jutott hozzá időben követeléseihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik