Gazdaság

VÁLTOZÓBAN AZ ITD HUNGARY – Áthangolás

Ismét nekifutnak a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Rt. - népszerű nevén az ITDH - átalakításának. Az év eleje óta húzódó ügy végére talán még az idén pont kerül: a részvénytársaság a kamarákat is magában foglaló közhasznú társasággá alakulhat. Továbbra sem sikerül azonban összehangolni az egyes állami szervek befektetésösztönző munkáját.

Nem lesz “kis” külkereskedelmi minisztérium az átalakuló ITDH-ból – jelentette ki beiktatásakor Melega Tibor, a szervezet új vezérigazgatója. Az új vezető tehát nem államigazgatási, hanem szolgáltató intézmény irányítására készül. A változások több újdonságot is hoznak az ITDH munkájában, mivel a cég eddig csak kereskedelemszervezéssel és befektetésösztönzéssel foglalkozott. A kereskedelmi külképviseletek megszüntetése azonban új helyzetet teremtett. A július elseje után feloszlatott hálózat egy része – a kereskedelmi tanácsosok és a makrogazdasági elemzéssel foglalkozó munkatársak – átkerültek a követségek fennhatósága alá, a többieknek pedig felmondtak, illetve áthelyezték őket az új kereskedelmi szolgálathoz. Utóbbi vezetői, akiket az ITDH nevez ki, némi vita után végül is diplomata státusban maradhattak, vagyis megilletik őket bizonyos mentességek. A korábbi 75 kereskedelmi kirendeltség közül mintegy 40 maradt fenn, azaz alakult át az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) által felügyelt kirendeltségből az ITDH fennhatósága alá tartozó szolgálattá. Ennek megfelelően az IKIM büdzséjében megjelenő költségvetési támogatást is harmadára kurtították.

Nem tisztázott még, hogy a kamarák – amelyek már 1995 tavasza óta fontolgatják a kereskedelmi szolgálat részleges vagy teljes “átvételét” – mekkora részesedést szereznek az ITDH-ban. Vadász Péter, a Budapesti Kereskedelmi Kamara alelnöke a Figyelőnek nyilatkozva mindenesetre úgy vélte: 25 százalék plusz egy szavazatnál kevesebbel nem elégszenek meg, hiszen a döntéseket csak így tudják érdemben befolyásolni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy “káderelosztónak” tekintenék az ITDH-t. Fő céljuk az, hogy hatékonyabb legyen az információáramlás a hazai vállalatok és a külföldi kereskedelmi szolgálatok között. A kamarák éves szinten mintegy 100 millió forinttal kívánnak beszállni a cégbe, s Vadász Péter szerint az idén valószínűleg már át is utalják az első részletet. Melega Tibor úgy látja: a kamarák bevonása csak azután lehetséges, hogy – egy alapos vagyonleltár után, amely a tőkeapportként számba jövő ingóságokat veszi számba – megalakul a közhasznú társaság. Ez pedig minden bizonnyal átnyúlik a következő esztendőre, bár addig is együttműködési megállapodást kötnek a kamarákkal.

Az IKIM eddigi 93 százalékos részesedése tehát csökken, ám 50 százalék plusz egy szavazat bizonyosan a tárca kezében marad. A Magyar Befektetési Bank (MFB) nem akarja eladni a részesedését, 7 százalékos tulajdonhányadukat a jövőben is megőrzik. Melega Tibor – aki egyébként korábban a bécsi kereskedelmi kirendeltség tanácsosa volt – lapunknak elmondta: a vállalatok a különféle megrendelések révén az ITDH költségeinek két ötödét fedezik, míg az IKIM költségvetéséből jövőre 1,2 milliárd forint forráshoz jutnak. A szervezet működési költségei 400 millió forintra rúgnak, ezért más forrásokat is igénybe vesznek majd egy-egy külön projekthez.

Az ITDH nemrégiben együttműködési megállapodást írt alá a japán Long Term Credit Bankkal. Ez a hazánkba beruházó japán cégek szinte mindegyikét ügyfelei között tudhatja. Az ITDH és a japánok közti szerződés aláírásával vélelmezhető, hogy az új befektetők az ITDH-n keresztül jutnak majd hozzá a szükséges információkhoz. A nagyobb vállalatok közül például a néhány hónap múlva megnyíló Sony-gyár létrehozásánál is bábáskodott az ITDH: ők választották ki az üzem helyszínét, valamint megszervezték a 17 vállalatból álló beszállítói hálózatot.

Az ITDH átalakulása mindemellett nem ad választ arra a kérdésre, hogy a szervezet miképpen hangolja majd össze a Magyarországon működő számos gazdaság-, befektetés- és kereskedelemfejlesztési szervezet munkáját. Hasonló feladata van ugyanis a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak (MVA), illetve a területfejlesztési tanácsoknak is. E felvetésre Melega Tibor azt válaszolta, hogy az MVA-val szorosabbra szeretnék fonni az együttműködést, már csak azért is, mert a kis- és középvállalkozások szerepe a jövőben, az uniós közeledéssel lényegesen megnőhet. (Ausztriában például megkétszereződött e két kör cégeinek száma a csatlakozás után.) Szintén nagyobb lesz az összefonódás a Euro Info Center és az ITDH között: a nemzetközi szervezetek kiadványait népszerűsítő vállalkozás jobban integrálódik majd az ITDH tevékenységébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik