Gazdaság

PEZSGŐPRIVATIZÁCIÓ

Erős előítélettel figyelte a szakma, amikor 1992-ben az Oetker-csoporthoz tartozó Henkell und Söhnlein KG megvásárolta a legnagyobb hazai pezsgőgyártót, a Hungarovint. A Gazdasági Versenyhivatal pedig két évvel ezelőtt arra is áldását adta, hogy a BB Rt. az immár Henkell-tulajdonban lévő Hungaroviné lehet. Az utóbbi cégnél végrehajtott 922,5 millió, illetve 680 millió forintos alaptőke-emelés után a vevő a dolgozói és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. birtokában lévő részvényeket is megvásárolta, s így száz százalékos tulajdonos lett.

A tőkeinjekció szinte az utolsó pillanatban érkezett a BB-nek, amely 1993-ban 800 millió forintos alaptőkével és 1,7 milliárd forintos adóssággal alakult át részvénytársasággá. A cég termelésének kétharmada a bor és a pezsgő, de emellett fontos terméke a gyümölcs- illetve szőlőlé is. A Hungarovin és a BB a hazai pezsgőpiac háromnegyedét birtokolja: a Hungarovin 57 százalékot, a BB pedig 17 százalékot mondhat a magáénak. A piac fennmaradó részén nyolc honi pezsgőgyártó osztozik.

A magyar Henkell-leányok a kivitelben is meghatározóak, az exportnak mintegy 15 százalékát adják. A BB borexportjának fele nyugati piacokra irányul. A nyugat-európai pezsgőpiacon – a tradicionális francia, spanyol és olasz termékek mellett – hódít a Henkell is, amely elsősorban Németországban meghatározó. A céget korábban azzal is támadták, hogy a konkurensekkel megszerezte a Törley pezsgő és a boglári bor piacát is. Ezzel szemben a német tulajdonos a 112 millió márkás beruházás hasznát sem vitte ki az országból, hanem visszaforgatta azt a termelésbe. Ráadásul a BB megvásárlása után is megmaradt a vállalatcsoporton belül a két magyarországi leányvállalat önállósága, egyénisége és márkatermékeinek sora. A marketing, számvitel és logisztika ésszerűsítésére pedig egy harmadik társaságot, a Henkell Söhnlein Hungaria Kft.-t hozták létre. A cégek élén magyar vezetők állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik