Gazdaság

JAPÁN BEFEKTETŐI KÖRÚT – Csendes társkereső

A japán tőke fokozódó érdeklődésének bizonyságaként hazánkba látogatott a Japán Gazdasági Szervezetek Szövetségének (Keidanren) delegációja. A távol-keleti ország üzletembereinek véleménye szerint a félmilliárd dollárra rúgó eddigi befektetésállomány elmarad a lehetőségektől, így az összeg néhány éven belül a duplájára nőhet.

Schoichiro Toyoda, a Toyota Motor Corporation elnöke vezette azt a tíztagú küldöttséget, amely budapesti látogatása előtt többek között Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában is megfordult. A körút célja az volt, hogy megvizsgálják a régió országainak gazdasági állapotát, valamint üzleti és befektetési lehetőségeit. A delegáció véleménye igencsak meghatározó, mivel a Keidanren – a kormány tanács-adójaként – tevékenyen részt vesz a japán állami politika, valamint a gazdasági és befektetési stratégia alakításában. Hazánkra mindenképp kedvező fényt vet az a tény, hogy a közép- és kelet-európai térségben itt javult leglátványosabban a termelés hatékonysága.

A Horn Gyula miniszterelnök által is fogadott küldöttség tárgyalt Fazakas Szabolcs ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszterrel, Medgyessy Péter pénzügyminiszterrel és Széles Gáborral, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökével is. Ez utóbbi megbeszélésen kiderült: a japán üzletemberek fantáziáját leginkább a magyar vegyipar és az elektronikai ipar lehetőségei izgatják. A szűkszavú befektetők további terveiről szinte semmi sem került nyilvánosságra, de a Nissan és a Toyota képviselőjének jelenléte jelezheti a további járműipari, illetve ehhez kapcsolódó beszállító-ipari érdeklődést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik