Gazdaság

NÉPSZAVAZÁSI JAVASLAT – Földet értek

Az ellenzéki pártok erőfeszítései ellenére a kormánykoalíció keresztülvitte a földről és a NATO-csatlakozásról szóló népszavazás határozati javaslatát, így a november 16-ai referendum kérdéseit már csak az Alkotmánybíróság (AB) változtathatja meg.

A parlament kedden az ellen- zék kivonulása ellenére elfogadta a kormány népszavazási javaslatát, bár ez előző héten még úgy tűnt, hogy az ellenzéknek alkotmányos aggályokra hivatkozva sikerül megtorpedóznia a kormánypártok ebbéli elképzeléseit. Az ellenzék az AB állásfoglalását szerette-szeretné kicsikarni az ügyben. Az MDF első kontrollkísérlete még fennakadt a többi ellenzéki párt ellenállásán. Ezt követően az állampolgári jogok biztosához, Gönczöl Katalinhoz fordultak beadvánnyal. Az ombudsman törvényi felhatalmazása azonban nem terjed ki a kormány kezdeményezéseinek vizsgálatára, ezért még az elmúlt hét végén az AB-hez fordult, amely így már hivatalból foglalkozhat a népszavazási polémiával.

Ez a húzás újfent okozott némi zavart a T. Házban. Az ellenzékiek ragaszkodtak ahhoz, hogy az AB döntéséig a parlament ne tartsa meg a zárószavazást, míg kormánykörökből semmilyen jogi indokát nem látták a halasztásnak. Utóbbi oldal érvei közt elhangzott, hogy az AB-döntés veszélyeztetné a földüggyel párhuzamosan futó NATO-szavazást, ami az elsőkörös tagságot is megkérdőjelezheti.

Egyébként a szavazólapokra kerülő kérdések (lásd külön) az elmúlt héten némiképp módosultak. Az első kérdésből a hazai szövetkezetek és más belföldi gazdálkodó szervezetek után törölték a “megkülönböztetés nélkül” kitételt, míg a második kérdés új változatában a külföldi természetes és jogi személy a korábbi “nem szerezhet” helyett “továbbra se” szerezhet termőföldtulajdont, ha a népakarat úgy dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik