Gazdaság

A MEZŐBANK ÚJ TULAJDONOSA – Bécsi vér

Alapvetően a kis- és középvállalkozásokat célozza meg a magyar piacon a Mezőbank új gazdája, a Die Erste Österreichische Spar-Casse-Bank AG. A hitelintézet ragaszkodik ugyan friss szerzeménye régi - a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban tevékenykedő - ügyfeleihez, ugyanakkor nyitni kíván más ágazatok vállalkozói felé is. Emellett kiemelt célja, hogy a Mezőbankot jelentős szerephez juttassa a lakossági piacon.

A Mezőbank valamivel több mint 3,4 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 83,7 százalékát elnyerő Die Erste Bank (Figyelő, 1997/36. szám) a napokban – 1997. január elsejei visszamenőleges hatállyal – fuzionált a szintén osztrák GiroCredittel. Az Ausztria legrégebbi hitelintézetének számító Erste 180 esztendős fennállása alatt egyszer sem szorult állami segítségre. Tevékenységi köre sokáig főként Bécsre, majd később az osztrák főváros környezetére terjedt ki. Jelenleg 340 fiókot mondhat magáénak, zömmel Felső-Ausztriában, Salzburg tartományban és Bécs környékén. A GiroCredit – az osztrák bankszektor központi takarékpénztári hitelintézete – többségi tulajdonát megszerezve az új bank neve Erste Bank der Österreichischen Sparkassen AG lett. Az így létrejött hitelintézet mintegy 670 milliárd schillinges (1 schilling körülbelül 15,7 forint) mérlegfőösszegével, 7700 munkatársával, 377 ausztriai fiókjával és több mint 680 ezer ügyfelével Ausztria második legnagyobb bankjává lépett elő, egyszersmind benne van Európa első hetven bankja között. Közép-európai univerzális bankként ott van a világ legfontosabb pénzügyi központjaiban, Londonban pedig leányvállalattal is rendelkezik.

A házasságba az Erste sűrű ausztriai fiókhálózatát, míg a GiroCredit jelentős külföldi tevékenysége révén szerzett kapcsolatait és tapasztalatait vitte. Ez utóbbinak vannak fiókjai Londonban és New Yorkban, s egy leánybankja Prágában, amelynek kirendeltségei több cseh városban is működnek.

Az osztrák hitelintézet hazájában az értékpapír-kereskedelem és a befektetési alapok piacán 30 százalékos, a biztosítási tevékenység területén pedig 35 százalékos részesedéssel bír. Ezt azért kell külön is kiemelni, mert – mint azt Andreas Treichl vezérigazgató a múlt heti budapesti bemutatkozáskor jelezte – az Erste Bank Magyarországon hasonló termékek bevezetését tervezi. S az európai közös valuta, az euró kapcsán majdan szeretné kihasználni a közép- és kelet-európai nemzeti fizetőeszközök iránt várhatóan megélénkülő befektetői érdeklődést is.

A magyar leánybanknál alkalmazandó vezetési stratégiát az Erste az otthoni szokásokhoz igazítja majd, ahol a központi vezetőség a bankfiókokat önálló egységenként kezeli, csupán a jövedelmezőséget kéri számon – hangsúlyozta Treichl. Ha pedig valamelyik fiók nem hozza a tőle elvárt eredményt, akkor nem zárják be, inkább az ott dolgozó személyzetet cserélik le.

A 60 fiókkal rendelkező Mezőbank a napokban indítja telebank- szolgáltatását, s hamarosan megkezdi működését a hitelintézet magánnyugdíjpénztára is. Kabai Gyula vezérigazgató mindezek mellett kilátásba helyezte egy önálló lakástakarék-pénztár alapítását, amely megfelel a hitelintézet azon törekvésének, hogy bekapcsolódjék a hazai lakásfinanszírozásba. A Mezőbank – az univerzális banki modellt követve – a biztosítási üzletág kiépítését is fontolgatja, azon belül elsősorban az életbiztosítási tevékenységet helyezve előtérbe. A tervek megvalósításához megfelelő anyagi háttérnek tűnik, hogy az Erste Bank a részvénypakettért leszurkolt 320 millió schillinges vételár mellett az alaptőke 3 milliárd forintos felemelését is vállalta, a privatizációs szerződés aláírását követő fél éven belül.

Ami a Mezőbank magánosítását illeti: a privatizációs folyamat – Németh Gábor, Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ügyvezető igazgatója szerint – október végéig várhatóan lezárul. Az Agrobankot 1996 elején magába olvasztó hitelintézet vezetőségének új összetételéről a tulajdonosok legkésőbb az év végéig döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik