Gazdaság

DÁN-MAGYAR KAPCSOLATOK – Előrevivő elégedetlenség

Dánia egyértelműen támogatja Magyarország uniós csatlakozását; nagyon fontos lenne ennek a hajlandóságnak elébe menni, illetve a hazai és a dán kezdeményezéseket összekapcsolni - vélekedett lapunknak nyilatkozva Hajdú András, hazánk koppenhágai nagykövete.

Ön alig egy éve van Koppenhágában. Milyennek látja a magyar-dán kapcsolatokat?

– Politikai kapcsolataink kiválóak, és Dánia támogatja hazánk euroatlanti törekvéseit. Ugyanakkor gazdasági kapcsolataink nem kielégítőek. A kapcsolatok új, minőségi szintre emelése érdekében mindkét országban “kampányolni” kellene a gazdasági lehetőségekről, az üzleti klímáról. E célt szolgálta többek között a magyar pénzügyminiszter dániai látogatása, illetve az ahhoz kapcsolódó üzleti szeminárium, amelyet a nagykövetség a Dán Iparszövetséggel együttműködve szervezett. Hasonló akcióra készül e szövetség a jövő év elején Magyarországon, amiből arra következtetek, hogy valóban kialakulóban van egyfajta jó értelemben vett elégedetlenség a mostani helyzettel, és mindkét részről keressük a változtatás lehetőségeit.

A dán Gazdasági Minisztérium a közelmúltban készített egy összefoglaló tanulmányt arról, hogy miért jó a dán gazdaságnak, ha az unió kibővül a közép- és kelet-európai országokkal.

– Dánia nagyon szimpatikus skandináv szemléletet képvisel: a világra való nyitottságot, s a szolidaritást mint fontos társadalmi értéket. A biztonság gazdasági-kereskedelmi eszközökkel való elősegítése ugyancsak része e gondolkodásmódnak. E szemlélet mutatkozik meg abban az álláspontban, amely úgy véli, hogy Közép- és Kelet- Európa országainak integráció útján történő stabilizálása nem elsősorban áldozatot követel a dán társadalomtól, hanem ennek nagyon jelentős, pénzben is kifejezhető gazdasági haszna lesz. Így van ez a dán agrárgazdaságban is, amelynek érdekképviseleti szervei szinte egységesen támogatják a magyar csatlakozást. Ez ugyanis új piacokat jelenthet számukra, miközben együttműködési esélyt is látnak a két ország agrártermelői között. Nagyon fontos lenne ennek a hajlandóságnak elébe menni, illetve a hazai és a dán kezdeményezéseket összekapcsolni. Az egész integrációval kapcsolatosan van egy fontos szemléleti kérdés is: itt nem jóvátételről vagy adakozásról, hanem egyfajta európai gazdasági növekedési potenciál feltárásáról, illetve az ehhez szükséges feltételek megteremtéséről van szó.

Sokan attól félnek, hogy az európai pénzügyi unió a széthúzást erősíti majd.

– Dánia sajátságos viszonyban van nemcsak a valutaunióval, hanem az egész közösséggel, amit a sorozatos népszavazások is tanúsítanak. A dánok egyelőre nem akarnak a pénzügyi unió tagjai lenni: óvatos, távolságtartó, de nem kizáró módon foglalnak állást a kérdésben. Ebben ismét a dán mentalitást érzékelhetjük: gyakorlatias megközelítést alkalmaznak, és a döntés előtt világosan szeretnék látni az előnyöket és a hátrányokat. Itteni találkozóim során ugyanakkor kormányzati és ellenzéki partnereim elmondták: óvatosan optimisták az újabb, jövőre várható referendumot illetően. Reményeik szerint tehát Dánia el fogja fogadni az amszterdami szerződést. Ez pedig nagyon fontos Magyarország számára is, hiszen ez az egyik feltétele annak, hogy az egész kibővítési folyamat kellő lendülettel folytatódjék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik