Gazdaság

KONJUNKTÚRA A RAJNA KÉT PARTJÁN – A kivitel erősít

A német gazdaság dinamikus fejlődésére számítanak a Deutsche Bank (DB) elemzői, akik szerint a húzóerőt továbbra is az export jelenti majd. A napokban közzétett jelentés szerint ugyanakkor a munkanélküliségi helyzet nem javul számottevően. Az elmúlt héten egyébként Bonn mellett Párizsban is rekordmértékű kereskedelmi többletről számoltak be.

Optimista gazdasági előrejelzést tett közzé a DB a napokban, ám a pénzintézet elemzői szerint a munkaerőpiac gondjai jövőre sem enyhülnek. A “Németország 1998” címet viselő tanulmány szerint az ipari termelés idén 3, jövőre 4 százalékkal bővül. Az autóipar, az elektronikai ipar, valamint a szintetikus alapanyaggyártás lendülete ennél is nagyobb lesz: ezen ágazatokban 5, 6, illetve 7 százalékos előrelépésre számítanak. Az új munkahelyek száma jóval kevésbé bővül, miután a termelés növekedése elsősorban a jelenleg kihasználatlan, alvó kapacitásokon valósul meg.

A jövőre várt háromszázalékos GDP-növekmény alapja az export lesz, hála a világszerte javuló konjunktúrának és a kedvező dollár-márka árfolyamnak. A dollár átlagárfolyamát jövőre 1,9 márkára teszik a DB szakértői, akik szerint a koreográfia egyszerű: a dollár minden 10 pfenniges erősödése a német export 1,5 százalékos gyarapodását eredményezi. A szakértők szerint 1997. és 1998. – 20 százalékos növekedéssel – az exportboom évei lesznek Németországban. A belső fogyasztás is bővülni fog, a termelésieszköz-beruházások – három évi stagnálás után – 7 százalékkal bővülnek, a lakossági fogyasztás pedig – az idei alig 1 százalék után – 1,5 százalékkal nő 1998-ban.

Ami az államháztartást illeti, a költségvetési deficit idén is csak alig valamivel lesz több a GDP 3 százalékánál – nem veszélyezteti tehát az egységes európai valuta 1999-es bevezetését (amelyről a francia miniszterelnök és a német kancellár egyaránt igen elkötelezetten nyilatkozott múlt heti találkozóján).

A napokban a Rajna mindkét partján féléves gazdaságstatisztikákat tettek közzé, amelyek között a külkereskedelmi mérlegadatok több mint biztatóak. Németországban 1990 óta a legnagyobb, 58 milliárd márkás kereskedelmi többletről számoltak be (ami a német GDP-növekedés csaknem felét adta). Ez az összeg 36,4 százalékkal magasabb az előző esztendő első féléves eredményénél, és az újraegyesítés utáni időszak messze legnagyobb sikerét jelenti. Júniusban 23,3 százalékkal nőtt az export, összege 77,3 milliárd márka volt, a havi kereskedelmi mérleg pedig 13,4 milliárdos többletet jelzett, megduplázván az előző esztendő hatodik havának teljesítményét. A teljes félév GDP-növekménye (a tavalyi bázisidőszak 1,4 százaléka után) 2,5 százalék volt. A kivitelnél 11,1 százalékos, míg a behozatalnál 7,9 százalékos növekedést mértek.

Az egyesítés óta krónikusan deficites fizetési mérleg is gyógyulóban van: a Bundesbank közzétett becslése szerint júniusra 4 milliárd márka többlet valószínűsíthető, a májusi 2,6 milliárdos hiányt követően. A félév mindazonáltal még deficites – a negatívum várhatóan 4,8 milliárd márkára rúg majd (tavaly ugyanekkor 6,3 milliárdos hiányt regisztráltak).

Párizsban is nyilvánosságra hozták a kereskedelmi mérleg féléves adatait. Eszerint Franciaország ugyancsak rekordtöbblettel dicsekedhet: a 80,6 milliárdos szufficit a duplája a tavalyi első féléves eredménynek, és csaknem eléri a teljes 1996-os (88,7 milliárd frankos) többletet. A júniusi mérleg – 18,8 milliárd frankkal – abszolút havi csúcsnak számít. A féléves javulásban az autóexporté volt a főszerep, ahol 18 százalékkal nőtt a teljesítmény. (Az autóipar külkereskedelme egyedül 16 milliárd frank többletet termelt.) A mérlegjavulás itt is az erős dollárnak és fontnak köszönhető, ugyanakkor tény az is, hogy az Európai Unión belüli kereskedelem többlete (41,7 milliárd frank) csaknem a duplája volt az előző esztendő első féléves eredményének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik