Gazdaság

LEGALIZÁLT ALKALMI MUNKÁSOK – Megváltó bélyeg

A feketefoglalkoztatás visszaszorulását várja a munkaügyi tárca attól a szeptember elsején megnyíló lehetőségtől, amely révén a munkáltatók naponta megválthatják a munkakönyves alkalmi dolgozóik közterheit. Kiss Péter miniszter idén legalább 30 ezer ember jelentkezésére számít.

Az alkalmi munkavállalói könyvet az ország 200 munkaügyi központjában lehet hétfő óta díjmentesen beszerezni. A munkáltató a postahivatalokban árusított közteherjegyek révén letudhatja a foglalkoztatással kapcsolatos összes járulékfizetési kötelezettségét. A munkavállaló így jogosulttá válik a nyugdíjra, orvosi ellátásra. Nem jár viszont betegszabadság, miután a 4 százalékos egészségügyi járulékot nem tartalmazza a befizetés. A bélyegeket 500 és 1000 forintért árusítják. A munkavállaló ilyen formában egy évben legfeljebb 90 napot dolgozhat – a törvény szerint nem folyamatosan – ugyanannál a munkáltatónál, összesen pedig 120 napon vállalhat alkalmi munkát. Az alkalmi könyvet naponta kell vezetnie a munkáltatónak. A munkaügyi miniszter az új lehetőséget ismertető sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy legalább 30 ezren élni is fognak idén az alkalmi könyvecske adta lehetőséggel. Az újra meghonosodó munkakönyvből azonban elsőre csak 20 ezret nyomtattak. Az alkalmi munkavállalói program összköltsége egyébként idén nem éri el a 7 millió forintot, ami a darabonkénti 20 forintos előállítási költségű könyveket és a 2 millió forint értékű bélyegeket takarja. A bevételi tervek jóval merészebb összegekkel számolnak. Kiss Péter elvárásai szerint a program sikerétől függően közel egymilliárd forintot nyerhetne a költségvetés, ha a feketefoglalkoztatás hadállásait az új módszerrel sikerülne meggyengíteni.

Az alkalmi könyvecske alkalmas a tartós munkanélküliek jövedelempótló támogatásának megszerzésére is. A hatályos munka-ügyi jogszabályok értelmében jövedelempótló támogatásban az részesülhet, aki két év alatt 180 napot tölt munkaviszonyban. Az új rendszerrel már nem csak a közmunka révén juthatnak hozzá az érintettek a kívánt napszámhoz, hanem a versenyszférában is megszerezhetik a jogosultságot.

Az alkalmi munkások évi 250 ezer forintot meg nem haladó, kizárólag alkalmi munkából származó bevételeik után nem adóznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik