Gazdaság

TÉVÉFREKVENCIA-PÁLYÁZATOK – Pontozásos győzelem

A Kereskedelmi I-es csatornán TV2 néven az MTM-SBS-konzorcium, a Kereskedelmi II-es csatornán pedig RTL Klub néven a Magyar RTL kezdheti meg kereskedelmi adását október elsejétől - döntött hétfőn az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT).

Nem lehet állítani, hogy első látásra döntött az ORTT a két csatornára benyújtott pályázatokról. A mindkettőre érvényesen “licitáló” Első Magyar Kereskedelmi Televízió Rt. amely Írisz TV néven indította volna műsorát – például egy csatornához sem jutott, holott a tíz évre vonatkozó koncessziós díjra e cég ígérte a legtöbbet. Az ORTT hét tagja és az elnök egyhangúlag, egy tartózkodással döntött a nyertesek mellett.

Az ORTT január 10-én írta ki a pályázatot, amire négy ajánlat érkezett. Április 10-én az ORTT valamennyi pályázatot érvényesnek találta, és a második fordulóban “tétjük emelésére” kérte fel a pályázókat, amit azok meg is tettek. Az Írisz mögött álló CME a Kereskedelmi I-ért ígért 8,5 milliárd forintos koncessziós díjat 12-re, a Kereskedelmi II-ért ajánlott 9 milliárd forintot pedig 12,5 milliárdra emelte. Az MTM-SBS a Kereskedelmi I-re beadott pályázatát megfejelve, 9 milliárdra emelte ajánlatát, míg a Magyar RTL megmaradt a Kereskedelmi II-esre vonatkozó 8 milliárd forintnál. Az összesen megszerezhető 100 pontból a koncessziós díjra vonatkozó ajánlat maximálisan 50 pontot ér (a szabály szerint az Írisz TV-nek 50, a TV2-nek 37,5, az RTL Klub-nak pedig 32 pontot kellett kapnia). A műsortervért maximálisan 35, a műszaki feltételekért legfeljebb 5, míg az üzleti tervért legjobb esetben 10 pontot lehetett szerezni. Révész Tamás Mihály, az ORTT elnöke szerint az MTM-SBS a hazai gyártású műsorokra tette a hangsúlyt, és gyártómegrendeléseket ígért az MTV-nek. A Magyar RTL pedig azzal győzött, hogy 16 televíziót működtet Európában, meghatározó hírszolgáltatással, amelybe ezután hazánk is bekapcsolódhat. Információink szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vállalt kötelezettségek pénzben kifejezhető értéke is jól mérhető előnyhöz juttatta a két pályázót az Írisszel szemben. Az első forduló után a Kereskedelmi II-ért folytatott versenyben még előnyben volt az Írisz az RTL-lel szemben. A mérleg nyelve akkor billent át, amikor az MSZP delegáltja “átállt” az RTL-pártiak oldalára. Az SZDSZ-es Tímár János az első körben az Írisz mellett szavazott, míg a megismételt voksoláson tartózkodott.

Információk szerint mindkét konzorcium többet vállalt a minimális közszolgálati kötelezettségeknél. A vesztesek lapzártánkig csupán arra szorítkoztak, hogy várják az indoklást, amelyet várhatóan a döntéstől számított nyolc napon belül hoznak nyilvánosságra. Ezalatt az idő alatt kötik meg a szerződéseket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik