Gazdaság

SZJA-BEVÉTEL – Teher alatt nőtt

Az önbevallók adóterhelése egy év alatt 22,3-ról 24,3 százalékra emelkedett. Az egyéni vállalkozók árbevétele eközben 30 százalékkal, míg a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó polgárok bevallott átlagjövedelme 9 százalékkal nőtt, s így utóbbi elérte az évi 454 ezer forintot.

Idén 2,3 milliárd szja-bevallást nyújtottak be. Ezek alapján az önbevallók tavalyi együttes jövedelme 932,4 milliárd forintra rúgott, 6,9 százalékkal haladva meg az 1995-ös szintet. A jövedelmek után fizetendő 226,3 milliárd forintnyi adó ellenben 16,5 százalékkal több az előző évinél. Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal adataiból kiderül az is, hogy az adózók ezúttal a korábbinál 64 százalékkal több, kereken 64 miliárd forint kedvezményt vontak le az adóalapjukból.

Miközben az egyéni vállalkozók száma 70 ezerrel (524 ezerre) csökkent, jelentősen nőttek az innen származó jövedelmek: e kör a múlt évről összesen 47 milliárd forintot vallott be, ami 40 százalékos növekedésnek felel meg.

Elkülönülten adózó jövedelme 270 ezer polgárnak volt, 129 milliárd forint összegben. Ez több mint kétszerese az előző évinek, aminek főként az az oka, hogy forrásadó alá vont jövedelmeknél (lásd a táblázatot) erőteljes bővülés mutatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik